Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τι κοινό έχει η Ιρλανδία με την Ελλάδα εκτός του ΔΝΤ; Άφθονο ορυκτό πλούτο…

Dublin Shell to Sea

Το οικονομικό πρόβλημα της Ιρλανδίας και η πρόσφατη είσοδο της στο γνωστό και σε εμάς μηχανισμό του ΔΝΤ, έχει φέρει αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας και δεν είναι και λίγοι αυτοί που αντιδρούν. Ωστόσο είναι γνωστό στους περισσότερους Ιρλανδούς πως η χώρα τους αν και έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο τον αφήνει να χάνεται στα “χέρια” των μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών.

Στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας, στην τοποθεσία Rossport, από το 2000 περίπου η γνωστή εταιρία Shell προσπάθησε να τοποθετήσει έναν τεράστιο αγωγό υψηλής πίεσης για να μεταφέρει φυσικό αέριο. Η συμφωνία που έχει γίνει με την τότε Ιρλανδική κυβέρνηση ήταν πως όλα τα κέρδη θα πηγαίνουν στη Shell. Κοινώς δεν υπήρχε κανένα όφελος για την ίδια τη χώρα. Το θέμα πήρε διαστάσεις μετά από διαμαρτυρίες, που αρχικά ξεκίνησαν για οικολογικούς λόγους.


Αργότερα το θέμα γενικεύτηκε αλλά χωρίς ωστόσο κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα με συνέπεια η Ιρλανδία να μην ωφεληθεί τίποτα και να είναι οικονομικά σήμερα σε πολύ δυσμενή θέση.

Η οχτασέλιδη έκθεση που αναρτώ είναι στην αγγλική γλώσσα και μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη με όλα τα στοιχεία, σε αρχείο pdf “κλικάροντας” – Download a PDF file (46mb) of the information pack – (είναι μεγάλο αρχείο και δεν ανοίγει αμέσως) – ή εναλλακτικά από την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dublinshelltosea.com/content/420-billion-giveaway-ireland-natural-resources

Μεταφράζω τα κυριότερα σημεία:

Οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη κύρια και ανεξάντλητη πλουτοπαραγωγική πηγή στο πλανήτη. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν κατα καιρούς διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η πρόσφατη ανακάλυψη των πλουσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών δυτικά της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει σύγκρουσεις, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να έχουν πάρει διαστάσεις εθνικού θέματος.

Το φυσικό αέριο που υπάρχει στη περιοχή με βάση τα στοιχεία που έδωσε το 2008 το Υπουργείο Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αποτιμήθηκε σε 8 δις ευρώ. Όσον αφορά το πετρέλαιο υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια βαρέλια. Τα πιο πάνω πλουτοπαραγωγικά ευρήματα, αθροιστικά ξεπερνάνε συνολικά τα 420 δις ευρώ.

Και όλα αυτά υπάρχουν στη “λεκάνη” των δυτικών Ιρλανδικών ακτών. Αν κανείς υπολογίσει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, και τον ορυκτό πλούτο που βρίσκεται στα ανοιχτά της θάλασσας, τα 420 δις ευρώ μοιάζουν με “νάνο” μπροστά στη πραγματική αποτίμηση.

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου