Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αυξήθηκε ο έκτακτος δανεισμός από την ΕΚΤ



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ο έκτακτος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήθηκε και πάλι την Πέμπτη, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία της ΕΚΤ, υποδεικνύοντα ότι ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση τους στις αγορές για κεφάλαια εν μέσω ανησυχιών ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ιρλανδία και την Ελλάδα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της ζώνης του ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι μία ή περισσότερες τράπεζες δανείστηκαν 3,948 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα overnight την Πέμπτη σε σύγκριση με 2,170 δισ. ευρώ την Πέμπτη. Αυτή είναι η 10η διαδοχική ημέρα που οι τράπεζες ζητάνε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με το αυξημένο επιτόκιο του 1,75%.

Η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε τα ονόματα ή την προέλευση των τραπεζών που ζήτησαν έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο dealers από την αγορά χρήματος επισημαίνουν ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την αυξανόμενη απόκλιση και έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά χρήματος του ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν παράλληλα ότι οι τράπεζες από τις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ τοποθέτησαν 40,179 δισ. ευρώ overnight στην κεντρική τράπεζα με επιτόκιο 0,25%, χαμηλότερο από αυτό της αγοράς που βρίσκεται στο 0,48%.

Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι διστακτικές να δανείζουν σε άλλα ιδρύματα και αντ΄ αυτού επιλέγουν να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους στην ασφαλέστερη δυνατή τοποθεσία.

Ωστόσο η χρήση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ παραμένει σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν νωρίτερα αυτό το έτος όταν οι τράπεζες τοποθέτησαν πάνω από 300 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα θα αθετήσει το χρέος της.
© Dow Jones Newswires

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου