Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Στον οικονομικό Καιάδα οι αδύναμες χώρες

Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι αυτά που περνά η Ελλάδα είναι μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου από τις αγορές και τους ισχυρούς της Ευρώπης προκειμένου οι μεν πρώτες να κερδοσκοπήσουν οι δε δεύτεροι να βγάλουν από πάνω τους, τους «αδύναμους» κρίκους της Ευρωζώνης.
Μοιάζει με την αρχαία Σπάρτη όπου τα προβληματικά παιδιά τα έριχναν με συνοπτικές διαδικασίες στον Καιάδα. Έτσι και σήμερα ρίχνονται με σχέδιο στον οικονομικό Καιάδα οι προβληματικές χώρες.
Αυτό που ζει τώρα η Ιρλανδία είναι ότι πέρασε η Ελλάδα προτού μπει στο μηχανισμό στήριξης. Όπως και τότε όπου ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν τη χώρα, το ίδιο συμβαίνει και για τον κέλτικο τίγρη που μπροστά στις αγορές αποδεικνύεται γατούλα. Ο οίκος αξιολόγησης «Standard&Poor’s» προέβη σήμερα στην άμεση υποβάθμιση της αξιολόγησής της για όλες τις ιρλανδικές τράπεζες κρίνοντας ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πιθανόν να πρέπει να επανεκτιμήσει τη στάση της απέναντι στην «Anglo-Irish Bank», αξιολογώντας την πλέον—με υποβάθμιση κατά έξι βαθμίδες—με σκέτο «B» έως και «σκουπίδι».
Επίσης η «Bank of Ireland» αξιολογείται πλέον από τον οίκο με «BBB+», ενώ αξιολογούνται με «BBB» οι τραπεζικοί όμιλοι «Allied Irish Banks» και «Irish Life and Permanent».
Προτείνει επίσης, τα κρατικά ιρλανδικά ομόλογα να μη γίνονται δεκτά στην ονομαστική τους αξία, άμεσα, δεδομένου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία.
Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Μα φυσικά ότι συνέβαινε και με την Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι θέμα χρόνου, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να μπει και τυπικά στον μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία. Δεν ξέρουμε αν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα προτιμήσει να ανακοινώσει στους πολίτες το νέο από το δικό του… Καστελόριζο αλλά σίγουρα τα επικοινωνιακά κόλπα πλέον δεν πιάνουν.
Και μετά τι; Όλοι λένε ότι ακολουθεί η Πορτογαλία αν και όλοι το διαψεύδουν, όπως φυσικά γινόταν και με την Ελλάδα και τώρα την Ιρλανδία. Άρα και η Πορτογαλία θα μπει στο στόχαστρο μέχρι να αποφασίσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Έπεται η Ισπανία και η Ιταλία; Ο χρόνος θα δείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει το μέγεθος της κρίσης και της κερδοσκοπίας. Αν οι ισχυροί του Βορρά θελήσουν να φτιάξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, τότε μπορούν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ βορρά και νότου. Αν οι αγορές από την άλλη αφεθούν στο να κερδίσουν ανεξέλεγκτες τεράστια ποσά τότε η Ελλάδα ήταν απλώς η προθέρμανσή τους, το ορεκτικό τους.
Κι έτσι αποδεικνύεται ότι η χώρα μας αποτέλεσε το πείραμα για την Ευρώπη, για να δουν πώς θα αντιδράσουν οι Έλληνες και τι να περιμένουν από τους άλλους. Οι δρόμοι πλέον είναι τρεις:
1.     Κερδίζει η Μέρκελ και η παρέα της φτιάχνοντας μια Ευρώπη uber alles.
2.     Αποφασίζει ο καλός θεός της Ευρώπης να παρέμβει, τυπώνονται ευρω-ομόλογα και σώζονται οι χώρες με το τεράστιο χρέος.
3.     Δημιουργείται κοινωνικό τσουνάμι από τα πραγματικά θύματα της κρίσης, τους πολίτες των χωρών, ένα τσουνάμι ικανό να συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη, να διαλύσει δομές και σταθερές και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε πόλεμο.
Κάθε σενάριο έχει τις δικές του πολλές πιθανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου