Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βόρεια Κορέα: Ένας αληθινός ή ένας χάρτινος Τίγρης

Η πρόσφατη μονομαχία πυροβολικού μεταξύ του Στρατού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στο νησί Yeonpyeong δεν ήταν τελικά και τόσο ξαφνική. Μερικές ημέρες νωρίτερα η Νότιος Κορέα είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στο νησί και στην θαλάσσια περιοχή αυτού.
Η Βόρειος Κορέα είχε διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας για αυτές τις ασκήσεις όμως αν και οι βορειοκορεάτες έχουν προβεί στο παρελθόν σε παράτολμες στρατιωτικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας κατά της Ν. Κορέας φαινόταν κάπως υπερβολικό να βομβαρδίσουν ένα κατοικημένο νησί, χωρίς μάλιστα να διστάσουν να πλήξει κατοικημένες περιοχές με δυστυχώς θύματα μεταξύ των αμάχων.
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς αναλυτές της περιοχής, η πρόσφατη αποκάλυψη της εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, σε συνδυασμό με τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας τον Μάρτιο του 2010 όσο και με τον πρόσφατο βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού θα πρέπει να σχετίζονται με την προσπάθεια του Kim Jong-il να παραδώσει την εξουσία της χώρας στο υιό του Kim Jong-un όπως ο ίδιος ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2010 στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.
Κατά τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης των βορειοκορεατών η άνοδος του νέου ηγέτη στην εξουσία θα πρέπει να συνοδευτεί με κινήσεις που να αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του και το γεγονός ότι ο νέος ηγέτης διατηρεί το έλεγχο στις Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιώντας στο έπακρο το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας που η Βόρειος Κορέα διαθέτει στις σχέσεις της με την Νότιο Κορέα.
Η πολιτική αυτή ακολουθείται καθότι οι βορειοκορεάτες γνωρίζουν ότι σε επίπεδο συμβατικών δυνάμεων οι Ένοπλες Δυνάμεις τους δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν της νοτιοκορεατικές εκτός και αν εφαρμόσουν τακτικές ανορθοδόξου πολέμου όπως αυτές που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά των ισραηλινών το 2006.
Για αυτό το λόγο ο βορειοκορεατικός Στρατός διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο στον ανορθόδοξο πόλεμο που μαζί με την απειλή για τη χρήση των πυρηνικών αποτελούν την μόνη βιώσιμη δύναμη αποτροπής που η χώρα διαθέτει. Ακολουθούν δύο πίνακες με το στρατιωτικό δυναμικό των δύο χωρών.    
Ο Στρατός της Νότιας Κορέας εδώ και ο στρατός της Βόρειας Κορέας εδώ
  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου