Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Wikileaks προς ΗΠΑ: "Πείτε μας ποιοι κινδυνεύουν από την δημοσιοποίηση των εγγράφων"

ImageΤην αναπνοή τους κρατάνε οι ΗΠΑ καθώς  o ιστότοπος Wikileaks δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τα περίφημα έγγραφα και οργιάζουν οι φήμες περί διαπραγμάτευσης μαζί τους κάτι που επισήμως οι Αμερικανοί διαψεύδουν κατηγορηματικά. Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε συνεννοήσεις με διάφορες κυβερνήσεις, όπως με την βρετανική για να πιέσουν τα Μέσα Ενημέρωσης που δέχονται από το  Wikileaks "φιλτραρισμένα" στοιχεία να μην τα δημοσιοποιήσουν. 
Αυτά τα μέσα που παραδοσιακά αναδημοσιεύον του "ζουμί" των αποκαλύψεων του ιστότοπου (αφού είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει αποτελεσματική επεξεργασία σε σύνοτμο χρνικό διάστημα στα περίπου τρία εκατομμύρια έγγραφα που θα απελευθερωθούν, είναι η βρετανική Guardian, οι New York Times και το γερμανικό Spiegel. 
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζούλιαν Ασάντζ έστειλε επιστολή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή στην οποία προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους των ΗΠΑ ότι δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους.

"Η παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας συνεχίζεται για όσο διάστημα η Wikileaks έχει στην κατοχή της το υλικό αυτό", υπογραμμίζει.
Στην επιστολή του, ο ιδρυτής της Wikileaks ζητεί πληροφορίες για τους ανθρώπους "που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο" εξαιτίας των ενεργειών του ιστότοπου.
"Παρά τη βούλησή σας να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς, κάνατε το αντίθετο και θέσατε σε κίνδυνο τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων", απαντά ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

       
  

"Δεν θα διαπραγματευτούμε για τη δημοσιοποίηση των απορρήτων αμερικανικών εγγράφων, τα οποία παράνομα στην κατοχή σας", τονίζει ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρολντ Κοχ σε επιστολή του προς τον ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ και στο δικηγόρο του, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

   
"Οπως γνωρίζετε, εάν οποιοδήποτε από τα έγγραφα αυτά που δημοσιοποιείτε, διέρρευσε από Αμερικανούς αξιωματούχους, ή από οποιονδήποτε μεσάζοντα χωρίς την κατάλληλη άδεια, αυτό έγινε παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία και χωρίς να υπολογιστούν οι σοβαρές συνέπειες της κίνησης αυτής", τονίζει στην επιστολή του ο Κοχ.

 

Ο Κοχ υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή "αναρίθμητων αθώων ανθρώπων", δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπλόγκερς και στρατιωτών και ότι αποτελεί κίνδυνο για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15776&Itemid=56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου