Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ο ιός Stuxnet πιθανότατα η αιτία για την προσωρινή διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν

ImageΈκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως το Ιράν σταμάτησε προσωρινά τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου μέσα στο Νοέμβριο γεγονός που επιβεβαιώνει δηλώσεις δυτικών διπλωματικών κύκλων πως η χώρα αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στην εμπιστευτική έκθεση την οποία γνωστοποίησε το πρακτορείο Reuters την Τρίτη δεν δίνεται καμία εξήγηση για το γεγονός πως οι εργασίες στους φυγοκεντρικούς μηχανισμούς εμπλουτισμού ουρανίου ανεστάλησαν έστω και προσωρινά. Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται για άλλη μια φορά οι φόβοι της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας για πιθανή δραστηριότητα του Ιράν για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα από τους πυραυλικούς φορείς που έχει αναπτύξει.
Παρά όμως τη συγκεκριμένη αναστολή εργασιών το Ιράν έχει ήδη παράγει φτωχό εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσότητα που αγγίζει τους 3,5 τόνους δείχνοντας πως η χώρα μπόρεσε να διατηρήσει μια σχετική σταθερή παραγωγή ουρανίου τους τελευταίους μήνες. Η πιο πιθανή εξήγηση πάντως για την προσωρινή αυτή αναστολή σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να είναι ο περίφημος ιός υπολογιστών Stuxnet που μόλυνε τους υπολογιστές του εργοστασίου στο Busher  πιθανότατα από το Ισραήλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου