Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πολεμικός πυρετός στην κορεατική χερσόνησο - Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πάει στην βομβαρδισμένη περιοχή


ImageAπέπλευσε από τον κόλπο νότια του Τόκιο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο CVN «USS George Washington», με κατεύθυνση την δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου μεταφέροντας 75 αεροσκάφη (F/A-18E/F, E-2 Hawkeye κλπ) και φυσικά σημαντικό απόθεμα πυρηνικών όπλων. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι ΗΠΑ "κάτι φοβούνται", παρά το γεγονός ότι όλη η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Ιαπωνία που έλαβε στάση του τύπου "Είμαστε έτοιμοι για όλα", είχε γενικά ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση στην απίστευτη πρόκληση της Βορείου Κορέας που βομβάρισε νοτιοκορεατικό νησί. Ηδη τα θύματα από την βορειοκορεατική επίθεση με όλμους έφτασαν τα τέσσερα. 
Η Βόρειος Κορέα συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις, όπως έγραψε από τα ξημερώματα σήμερα το defencenet.gr, ενώ και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και η αεροπορία της χώρας έχει λάβει θέσεις στους προβλεπόμενους χώρους διασποράς. Η υπ'αριθμόν 1 ανησυχία είναι η διάθεση του καθεστώτος της Βόρειας Κορές να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα από τα οποία διαθέτει περίπου 10-20 βόμβες, όπως αναφέρουν πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η Νότια Κορέα θα αναπτύξει νέες συστοιχίες πυροβολικού στο νησί που βομβαρδίστηκε την Τρίτη από το βορειοκορεατικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε-Γιουνγκ.
«Έχουμε αναπτύξει έξι μονάδες πυροβολικού στο νησί και προβλέπουμε να εγκαταστήσουμε και άλλα», δήλωσε ο υπουργός ενώπιον της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου. «Θα αντικαταστήσουμε τα ολμοβόλα των 105 χλστ. με αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ.», δήλωσε ο υπουργός τον οποίο επικαλείται τo νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η νοτιοκορεατική αστυνομία βρήκε σήμερα τα πτώματα ακόμα δύο πολιτών στο νοτιοκορεατικό νησί που βομβαρδίσθηκε χθες από τον βορειοκορεατικό στρατό, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN

Μετά την αιματηρή επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεάτικο νησί, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ και συμφώνησαν για τις νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ήδη αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται προς την κορεατική χερσόνησο για να λάβει μέρος στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

«Η άσκηση αυτή έχει αμυντική φύση», ανακοίνωσε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα. «Ενώ σχεδιάστηκε πριν τη χτεσινή απρόκλητη επίθεση του πυροβολικού, επιδεικνύει τη δύναμη συμμαχίας Νότιας Κορέας - ΗΠΑ και τη δέσμευσή μας στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της αποτροπής».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένες στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες ημέρες θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας, ανέφερε το ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας.

Σε συνέντευξη του στο ABC, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μία απειλή σοβαρή και συνεχή.

Από την πλευρά της, η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο Λι Μιουνγκ Μπακ τηλεφώνησε στον Ομπάμα και επρόκειτο ακόμη και σήμερα, Τετάρτη, να συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στη Σεούλ, επικεφαλής της οποίας είναι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για να επιδιώξουν τρόπους επίλυσης της έντασης που προκλήθηκε στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, κάλεσε από την πλευρά του την Κίνα να λάβει ενεργότερα μέρος στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας την «σημαντική επιρροή» του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Καν έκανε τη δήλωση αυτή μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για το κορεατικό.

Στο επεισόδιο της Τρίτης σκοτώθηκαν δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και τραυματίστηκαν ακόμα 17 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Σεούλ ότι εκείνη προκάλεσε το επεισόδιο αφού δικές της δυνάμεις άνοιξαν πυρ. Νοτιοκορεάτικες δυνάμεις έκαναν γυμνάσια στην περιοχή, ανακοίνωσαν πάντως ότι δεν έβαλλαν εναντίον των Βορειοκορεατών.

Ο νοτιοκορεάτικος Τύπος κάνει λόγο σήμερα για «έγκλημα πολέμου», με ορισμένες εφημερίδες, όπως η Dong-A Ilbo να απαιτούν στρατιωτικά αντίποινα. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως, παρά την ένταση και την πολεμική ρητορική, θα επιδιωχθεί διπλωματική λύση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15697&Itemid=137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου