Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: "Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή"

Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε πάντως ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται το 2013.
Τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής, σημείωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α΄ δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου».
Διευκρίνισε επίσης ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα αυξήσει το σταθερό επιτόκιο του δανεισμού για την Ελλάδα στο 5,8% από 5,5%, κάτι που, ωστόσο, θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ’ επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε ακόμη να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Τα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις είναι ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου για να είναι θετική η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο), σημείωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών. Και κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με «προβλήματα ρευστότητας» και «προβλήματα επιβίωσης».
Σε σημερινές του δηλώσεις ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει συνάψει με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «κατηγορηματικά δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, παρά μόνο η αποπληρωμή των δανείων». Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά θα το πράξει «με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη διασφάλιση των ευνοϊκότερων συνθηκών για τον δανεισμό της χώρας, καθώς αυτά είναι σοβαρές αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου