Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Ασυγχώρητη πρόκληση» οι αμερικανοκορεατικές ασκήσεις λέει η Β.Κορέα

ImageTεταμένη παραμένει η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με τη Βόρειο Κορέα να χαρακτηρίζει «ασυγχώρητη πρόκληση» τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα.
Η Ουάσινγκτον από πλευράς της καλεί την Κίνα να αυξήσει την πίεση προς τη Βόρειο Κορέα για να αποτρέψει ανάλογα επεισόδια στο μέλλον. «Η Κίνα πρέπει να αυξήσει την επιρροή της στη Β.Κορέα για να την ωθήσει να αλλάξει συμπεριφορά και δεν είναι σαφές γιατί το Πεκίνο δεν το έχει πράξει ήδη» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

«Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ δεν είναι ένας τύπος που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Και γι' αυτό η αρχηγική ικανότητα σε αυτό το κομμάτι της Κίνας είναι τόσο σημαντική, επειδή αν κάποια χώρα έχει επιρροή στην Πιονγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα» δήλωσε ο ναύαρχος Μιούλεν, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης στο CNN, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Απέναντι στην κριτική της Κίνας για τα στρατιωτικά γυμνάσια, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε πως οι κοινές ασκήσεις αποσκοπούν στην αποτροπή της Βορείου Κορέας από μία νέα επίθεση, και δεν έχουν στόχο την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι η «ύψιστη προτεραιότητά» του είναι να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό της, ο οποίος συνομίλησε επίσης με τον Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ.
Η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι «λυπάται» για το θάνατο αμάχων κατά το βομβαρδισμό της νοτιοκορεατικής νήσου, ωστόσο ρίχνει την ευθύνη στη Σεούλ λέγοντας ότι χρησιμοποίησε πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Σε κλίμα έντασης κηδεύτηκαν το Σάββατο οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σήμανε συναγερμό στη χερσόνησο, ενώ την Κυριακή ΗΠΑ και Νότιος Κορέα αρχίζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το βλέμμα στο Βορρά.

Κατά το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γιεονπιεόνγκ, στο χειρότερο θερμό επεισόδιο στη χερσόνησο μετά τον πόλεμο, σκοτώθηκαν πέραν των στρατιωτών και δύο άμαχοι, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες.

Η Βόρειος Κορέα σχολίασε για πρώτη φορά το Σάββατο τις απώλειες αμάχων. «Εάν αυτό είναι αλήθεια, είναι πολύ λυπηρό» μετέδωσε το επίσημο κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, κατηγορώντας ωστόσο τη Σεούλ ότι χρησιμοποίησε πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Ο εχθρός πρέπει να καταστεί υπεύθυνος για το επεισόδιο, καθώς έκανε την απάνθρωπη κίνηση να σχηματίσει ανθρώπινη ασπίδα γύρω από θέσεις πυροβολικού και εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων» σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο.

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ έχει υποστηρίξει ότι επιτέθηκε στο νησί απαντώντας σε νοτιοκορεατικά πυρά.

Σε κλίμα γενικευμένης έντασης και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Νοτίου Κορέας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η κηδεία των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό της νοτιοκορεατικής νήσου.

Στην κηδεία των στρατιωτών παρέστησαν εκατοντάδες αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού, πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, ακτιβιστές και πολίτες. «Παρών» ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Κιμ Χανγκ-σικ και ο στρατηγός Νακ-γιουν, αρχηγός του Σώματος Πεζοναυτών.

Αξιωματούχοι και συγγενείς των θυμάτων εναπόθεσαν λευκά λουλούδια επάνω στα δύο φέρετρα, τα οποία ήταν τυλιγμένα με τη νοτιοκορεατική σημαία. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτική νοσοκομείο στη Σεονγκάμ, νοτίως της Σεούλ.

Στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο αρχηγός του νοτιοκορεατικού σώματος πεζοναυτών προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τη βορειοκορεατική επίθεση στη νήσο Γιεονπιεόνγκ.

Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο της Σεούλ πραγματοποιούσαν πορεία 1.000 Νοτιοκορεάτες βετεράνοι στρατιωτικοί, καίγοντας τη βορειοκορεατική σημαία και πορτρέτα του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας «εκδίκηση» για τη «θηριωδία» του Βορρά, μεταδίδει το BBC.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου