Το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης για την Ιρλανδία καταδικάσθηκε σήμερα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της χώρας ως “ξεπούλημα, όχι διάσωση”.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες Κυριακή σε ένα πακέτο δανείων ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν την Ιρλανδία να ξεπεράσει την κρίση του χρέους της.
Το μέσο επιτόκιο των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ ορίσθηκε στο 5,8% –σημαντικά μεγαλύτερο από το 5% που πληρώνει η Ελλάδα, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δέχθηκε βοήθεια.
“Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν τιμωρητικό επιτόκιο;”, δήλωσε ο Λίο Βαραντκάρ, εκπρόσωπος του κόμματος Φάιν Γκέιλ, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.
“Είναι ξεπούλημα, όχι διάσωση. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό συμφωνώντας σε μια κακή συμφωνία, όπως την χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε πως το επιτόκιο είναι “τιμωρητικό” και υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί στη μείωση του ελάχιστου μισθού από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ την ώρα.
Ο πρόεδρος του ICTU Τζακ Ο’ Κόνορ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, “ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια πρόκειται να σταυρωθούν”.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία Ατζάι Τσόπρα απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι όροι του πακέτου είναι τιμωρητικοί, λέγοντας στο δημόσιο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE πως οι όροι είναι καλύτεροι απ’ αυτούς που θα μπορούσε να βρει η Ιρλανδία στις παγκόσμιες αγορές.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν –όπως φαίνεται πολύ πιθανό– υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον καινούριο χρόνο, ο Τσόπρα δήλωσε πως το ΔΝΤ θα ακούσει οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί μαζί της.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου