Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Άλλη μια πηγή ενέργειας, μένει αναξιοποίητη!

Αναξιοποίητα παραμένουν τα γεωθερμικά πεδία στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωθερμίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μιχάλης Φυτίκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ενεργειακών Οικονομικών (ΗΑΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.
"Μόλις 2-3% των εντοπισμένων και μελετημένων πεδίων αξιοποιείται σήμερα, ενώ τα υπόλοια περιμένουν διαχειριστές", τόνισε.
Στη χώρα μας υπάρχουν 25 εντοπισμένα και μελετημένα γεωθερμικά πεδία, απ τα οποία τα 15 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για πεδία που, όπως επισήμανε ο καθηγητής, "μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, με σχετικά μικρό κόστος και βρίσκονται ως επί το πλείστον σε περιοχές που είναι προσβάσιμες και εύκολα αξιοποιήσιμες, όπως αεροδρόμια ή σε βιομηχανικές ζώνες". Πρότεινε μάλιστα, "το κράτος και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, να προωθήσει με διαγωνισμούς την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων".
Σύμφωνα με τον κ.Φυτίκα, η γεωθερμική ενέργεια προσφέρεται ιδίως για εφαρμογές στον αγροτικό, αγροτοβιομηχανικό και αγροτουριστικό τομέα. Ήδη, τροφοδοτεί 300 στρέμματα γης εντός θερμοκηπίων στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, στη Λέσβο και τη Μήλο, με επιπλέον άλλα 200 στρέμματα καλλιέργειας σπαραγγιών σε Ξάνθη, Φλώρινα και αλλού.

http://greeknation.blogspot.com/2009/05/blog-post_6478.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου