γράφει η Βίκυ Χρυσού
Από την ίδια σελίδα μεταφράζω: H Exxon Mobil είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου στο χώρο της Ενέργειας. Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της επιχείρησης το 2007, η Exxon Mobil έχει 32000 βενζινάδικα και είναι ο μεγαλύτερος φορέας διυλιστηρίων σε όλο τον κόσμο, παραγωγός βασικών ελαίων για την παραγωγή λιπαντικών, όπως επίσης έμπορος και προμηθευτής για τις μάρκες Exxon και Esso.
Η Exxon Mobil συμμετέχει σε 38 διυλιστήρια, προμηθεύει πετρέλαιο θέρμανσης σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πελάτες, εκπροσωπείται σε 630 αεροδρόμια και 800 λιμάνια σε 62 χώρες του κόσμου. (σύγκριση Exxon Mobil 2007: 28).
Η επιχείρηση συμμετέχει σε εγκαταστάσεις άντλησης και παραγωγής σε 35 χώρες και προμηθεύει 25 χώρες με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. (βλέπε Exxon Mobile 2007: 14).
Με μια αξία 335 δισ. δολαρίων στην αγορά είναι η πιο υψηλά αξιολογημένη πολυεθνική στον κόσμο και παράλληλα το η πιο κερδοφόρα, με έσοδα 45 δις δολάρια (Forbes 2009). Η Exxon απασχολεί πάνω από 80000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο (Exxon Mobile 2009).
Παράλληλα η πολυεθνική αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ρυπαντές του περιβάλλοντος. Έτσι το 2001 ένας δικαστής καταδίκασε την επιχείρηση για ραδιενεργή μόλυνση εδαφών με την υποχρέωση να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτης της γης με πάνω από ένα δις δολάρια (βλ. Handelsblatt 2001).
Επιπλέον η πολυεθνική αυτή δέχεται έντονη κριτική για την λομπίστικη τακτική της σχετικά με την μόλυνση της ατμόσφαιρας (Süddeutsche Zeitung 2006). Επίσης το 1989 το ατύχημα τάνκερ της προκάλεσε πηχυαίους τίτλους σε εφημερίδες. Επίσης συμμετέχει στην άντληση πετρελαίου στην ακτή της Αγκόλας, όπου η κυβέρνηση της χώρας επί χρόνια χρησιμοποιεί αυτά τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο που επικρατεί εκεί. Ακόμη συμμετέχει στην κατασκευή αγωγού που περνά μέσα από το Τσαντ και το Καμερούν, όπου το Τσαντ επίσης χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος των εσόδων για την αγορά όπλων ( Werner/Weiss 2006: 302).
Τέλος η Exxon κατηγορείται για την καταστροφή αρκετών βιότοπων στην Αφρική, την Ασία και τη νότια Αμερική, όπως και για την συνεργασία με αρκετούς δικτάτορες, 'οπως τον Genral Suharto στην Ινδονησία ( Werner/Weiss 2006: 303).
Με βάση τα μέλη του πάνελ διευθυντικών στελεχών και μάνατζερ της επιχείρησης, που είναι 20 άτομα, οπτικοποιούνται στο διάγραμμα οι συνδέσεις αυτών με άλλες οργανώσεις και ιδρύματα. Οι συνδέσεις αυτές αφορούν συνήθως τη συμμετοχή των ίδιων ατόμων σε διοικητικά συμβούλια άλλων ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, κινήσεων ή πανεπιστημίων (!). Η σύνδεση τους με πολιτικά πρόσωπα αναφέρεται συνήθως σε χορηγίες για τις προεκλογικές καμπάνιες αυτών για τις θέσεις του προέδρου (ΗΠΑ) ή του γερουσιαστή.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί εδώ πως η Exxon είναι οι Rockefellers. Και οι Rockefellers θέλουν να ανασυντάξουν τώρα την Exxon, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.
“Οι Rockefellers δεν θέλουν να κοιτούν απλώς τα συμβάντα: Η ελάχιστα φιλική προς το περιβάλλον στρατιγική του πετρελαϊκού γίγαντα Exxon Mobil γίνεται ολοένα και πιο ζημιογόνα για τη δυναστεία. Έτσι τώρα θα πρέπει να καθοριστούν εκ νέου οι σχέσεις δύναμης.
“Διαίρει και βασίλευε” – σύμφωνα με αυτό τον κανόνα θέλει να ερμηνεύσει τώρα ο μεγαλομέτοχος την επιροή της μεγαλύτερης και επικερδέστερης πετρελαϊκής εταιρίας στον κόσμο.”
Διάφορα Ιδρύματα ελέγχονται από τη δυναστεία των Rockefeller. Αυτά κάνουν έρευνες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της δυναστείας: ρατσιστικά, μαλθουανιστικά, ελιτιστικά ή με βάση την ευγονική...
-
Μεγαλύτερης ευκρίνειας σχεδιάγραμμα μπορείτε να βρείτε πιέζοντας στο σύνδεσμο: Exxon Mobile. Ας σημειωθεί βέβαια πως τα στοιχεία της τράπεζας πληροφοριών NNDB δεν είναι τα πιο πρόσφατα ενημερωμένα, με αποτέλεσμα το διάγραμμα αυτό να μην οπτικοποιεί φυσικά και τις πιο πρόσφατες συνδέσεις της εν λόγω επιχείρησης.
-
Πηγές:
Forbes Magazine(2009): The Global 2000.
http://www.forbes.com/lists/2009/18/global-09_The-Global-2000_Prof.html
Exxon Mobile (2007): Unternehmensbericht 2007.
Exxon Mobile (2009): Our diverse workforce.
http://www.exxonmobil.com/Corporate/about_who_workforce.aspx
Handelsblatt (2001): Exxon Mobile – hohe Strafe für Umweltverschmutzung.
http://www.handelsblatt.com/archiv/exxon-mobil-hohe-strafe-fuer-umweltverschmutzung;423987
Süddeutsche Zeitung (2006): Kritik an Exxon – Sie nennen es Luftverschmutzung – wir leben.
http://www.sueddeutsche.de/wissen/558/325423/text/
Werner, Klaus /Weiss, Hans: Das neue Schwarzbuch Markenfirmen. Die MAchenschaften der Weltkonzerne. Ullstein Verlag: Wien 2006
http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/05/mobil.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου