Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ο Νταβούτογλου ζητάει ένωση ισλαμικών κρατών!

Θέλει Οργανισμό Πρόσληψης Κρίσεων

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την ιδέα συγκρότησης "μονάδας πρόληψης κρίσεων" υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Και φυσικά η ιδέα αυτή της Τουρκίας έγκειται στις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να μετατραπεί σε μία ισλαμική υπερδύναμη, η οποία θα έχει στα χέρια της την ισχύ όλων των ισλαμικών κρατών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό όπου βρίσκεται με αφορμή την 36η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απάντησε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας είπε πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες όσον αφορά τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Ακόμα είπε πως η συνάντηση στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε σε μια άκρα σημαντική ατμόσφαιρα για την ενίσχυση του καταστατικού που τέθηκε με την αλλαγή και την διαδικασία εσωτερικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Ο Νταβούτογλου επεσήμανε πως ο Ισλαμικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλοι να λύσουν τα προβλήματά τους και σημείωσε πως ο οργανισμός πρέπει να συγκροτήσει ένα μηχανισμό πρόληψης και καταστολής κρίσεων πριν να εμφανιστούν.
Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του που θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν έπειτα από την πρώτη που είχε κάνει στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και επεσήμανε πως υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα για την επίλυση του καθεστώτος των υπό εισβολή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ο κος Νταβούτογλου αξιολόγησε και τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, ενώ σχετικά με τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον εξόριστο ηγέτη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ στη Δαμάσκο είπε το εξής:
"Επικροτούμε κάθε καλοπροαίρετη πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής."
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακόμα εξέφρασε άκρα ικανοποίηση για το γεγονός ότι ενέκριναν την εκπροσώπηση της ΤΔΒΚ σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών στην συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και η στάση που τήρησε στα θέματα που συζητήθηκαν.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/05/blog-post_8716.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου