Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ελλάδα: Ο σκουπιδότοπος των λαθρομεταναστών της Ευρώπης

Τα σκουπίδια των πολιτισμένων Ευρωπαίων

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι παράνομοι αλλοδαποί επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, τουτέστιν (κυρίως) στην Ελλάδα. Τόσο η Ολλανδία, όσο και τα άλλα εύπορα κράτη της βόρειας Ευρώπης διαφωνούν κάθετα με την ενδοευρωπαϊκή επανεγκατάσταση, που θα έδινε τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα να μετοικήσουν σε άλλα κράτη.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη» δηλώνει στην «Κ» η υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας κ. Νεμπαχάτ Αλμπαγιαράκ, που επισκέφθηκε τη χώρα μας για να συζητήσει το ακανθώδες πρόβλημα της αυξανόμενης εισροής αλλοδαπών με τον υπουργό Εσωτερικών, καθηγητή κ. Πρ. Παυλόπουλο. «Διότι το μήνυμα που θα δινόταν στον έξω κόσμο θα ήταν ότι αν καταφέρουν να φθάσουν στην Ελλάδα, μπορούν να προχωρήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Δεν είναι όμως εξίσου καταστροφικό για την Ελλάδα να υφίσταται όλες αυτές τις ροές; «Οχι» δηλώνει η υφυπουργός «εάν καταφέρουμε να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και εάν επιστρέφουμε πίσω όσους δεν είναι πρόσφυγες». Ενας μεγάλος φόβος στην Ελλάδα, σημειώνει η κ. Αλμπαγιαράκ, «είναι πως αν υπάρξει μια κανονική διαδικασία πολιτικού ασύλου, οι ελληνικές αρχές θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Νομίζω ότι εάν υπάρξουν κανονικές διαδικασίες, ελάχιστοι θα πάρουν τελικά άσυλο».
Και τι θα γίνει με τις «επιστροφές» (επαναπροωθήσεις); Οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Σομαλία. «Γιατί να μην επιστρέφονται άνθρωποι στο Αφγανιστάν;» σημειώνει. «Είναι αλήθεια ότι το Αφγανιστάν και η Σομαλία είναι επικίνδυνες χώρες. Ξέρω ότι έχει πόλεμο, αλλά μπορούν να επιστραφούν. Εξίσου πολλοί προέρχονται από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές. Εάν η Ευρώπη συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής με το Πακιστάν ή το Ιράν, θα βοηθηθεί πολύ η Ελλάδα».
Καθοριστική η σύναψη συμφωνιών
Το κομβικό, λοιπόν, σημείο στη νέα πολιτική είναι η σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε., κρατών διέλευσης και κρατών προέλευσης με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη. Η κ. Αλμπαγιαράκ επιμένει ότι οι επιστροφές θα γίνονται όταν υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν απειλείται η ζωή του αλλοδαπού. Σημειώνει ότι η αναχαίτιση της εισόδου στην Ε.Ε. είναι εξίσου σημαντική με τη μη παραμονή παρανόμων εντός της Ελλάδας. «Οι παράνομοι της Ελλάδας μπορεί να καταφέρουν να προχωρήσουν σε άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί». Και επειδή οι διαδικασίες ασύλου είναι μέχρι σήμερα χρονοβόρες, η Ολλανδία και η Ε.Ε. σκοπεύουν «να βοηθήσουν την Ελλάδα στην υιοθέτηση σύντομων διαδικασιών στην εξέταση αιτημάτων με νομικές εγγυήσεις».

http://kostasxan.blogspot.com/2009/05/blog-post_1945.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου