Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η αλήθεια για τη Βόρεια Κορέα

Για να καταλάβουμε τη σημερινή κατάσταση και τους λόγους που οδήγησαν τη Βόρεια Κορέα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία.Η τελευταία γράφεται σχεδόν πάντα από τους νικητές, γιαυτό δεν διαβάζουμε στα δυτικά ΜΜΕ τις πραγματικές αιτίες που έχουν οδηγήσει το καθεστώς της Πιονγκ-Γιανγκ στην στρατιωτικοποίηση και παγκόσμια απομόνωση.

Ο πόλεμος της Κορέας μπορεί να χαρακτηριστεί ο ξεχασμένος πόλεμος.Συνήθως μας παρουσιάζεται σαν η εκστρατεία εναντίον των "κακών κομμουνιστών", τους οποίους νίκησαν οι "ήρωες" της δυτικής, αλλά κυρίως αμερικανικής συμμαχίας.Οι "κακοί κόκκινοι Βόρειοι" επιτέθηκαν στους "καλούς" Νότιους Κορεάτες, οι οποίοι και με τη βοήθεια του "ελεύθερου κόσμου" απελευθερώθηκαν! Αυτή είναι κατά βάση η εικόνα που κυριαρχεί.

Αυτή η εικόνα είναι λάθος.Είναι ένα ψέμα, πάνω στο οποίο χτίστηκε η μεταπολεμική δυτική πολιτική, για την οποία ο πόλεμος της Κορέας ήταν απλός η αφετηρία.Πολλοί περισσότεροι πόλεμοι, πραγματικοί και κοινωνικοί ακολούθησαν μετά από αυτόν!

Η κατάσταση στη κορεατική χερσόνησο πριν το πόλεμο είχε ως εξής: Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Κορέα βρισκόταν, όπως πολλές χώρες στο κόσμο, μπροστά από τη πρόκληση της ανασυγκρότησης, φυσικής αλλά κυρίως κοινωνικής.Μέχρι τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας η Κορέα αποτελούσε υπό κατοχή, όπως οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Ασίας.

Με τη λήξη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου η Κορέα "μοιράστηκε" στα δύο, όπως συνέβη και με τη Γερμανία, μεταξύ των ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.Η Βόρεια Κορέα ήταν επί επιρροή της Ρωσίας, η Νότια υπό Αμερικανική.Το 1948 ήλθε στη Νότια Κορέα με τη βοήθεια των Αμερικανών ο Syngman Rhee στην εξουσία.Ο Rhee ήταν ένας σκληρός, αμερικανοτραφής δικτάτορας, που δεν δίστασε να προχωρήσει σε μαζικές σφαγές για να καταστείλει λαϊκές εξεγέρσεις.

Το 1950, εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση της ΕΣΣΔ από τα Ηνωμένα Έθνη λόγο της μη αποδοχής της Κίνας σαν νέο μέλος, και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της βορειοκορεατικής πόλης Haeju, προφανώς με την άδεια των ΗΠΑ και με σκοπό να αποσπάσει τη προσοχή του νοτιοκορεατικού λαού από τις καταστολές στο εσωτερικό της χώρας.Η όλη επιχείρηση "πουλήθηκε" αργότερα στη δύση (μέχρι σήμερα) σαν μια επίθεση της Βόρειας Κορέας, κάτι που είναι ψευδές.Μετά από αυτά τα γεγονότα, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν τα Η.Ε. και αποφάσισαν να επέμβουν!

Ο πόλεμος της Κορέας αποτέλεσε για τους Αμερικανούς από στρατιωτικής άποψης μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νέα όπλα που είχαν αναπτυχθεί προς το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.Οι βόμβες ναπάλμ, που αναπτύχθηκαν το 1942, αποτέλεσαν το "αγαπημένο" όπλο των Αμερικανών.Πάνω από 450.000 τόνοι τέτοιων βομβών ρίχθηκαν σε βορειοκορεατικές πόλεις και χωριά.Πολλές περισσότερες από ότι στον οκτάχρονο πόλεμο του Βιετνάμ (που αποτέλεσε πολιτικός μια επανάληψη του πολέμου της Κορέας)!

Οι Αμερικανοί πραγματικά κατέστρεψαν τη Βόρειο Κορέα.Από τις 22 μεγαλύτερες πόλεις, οι 18 είχαν ζημιές άνω του 80%.Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.Τα θύματα των Βορειοκορεατών από τους βομβαρδισμούς ανήλθαν σε περίπου 600.000.Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Αμερικανοί σχεδίασαν επανειλημμένα να κάνουν χρήση και πυρηνικών βομβών, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε.Προς το τέλος του πολέμου ανατίναξαν φράγματα σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να πνιγούν χιλιάδες επιπλέον άτομα.

Με το τέλος του πολέμου η Βόρεια Κορέα ήταν μια τελείως κατεστραμμένη χώρα.Οι πόλεις, τα χωριά και οι υποδομές ήταν όλα ερείπια.Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της Βόρειας Κορέας είναι άγνωστος, αλλά πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 600 χιλιάδες.

Οι διώξεις των Κορεατών όμως συνεχίστηκαν.Το καθεστώς της Νότιας Κορέας συνέχισε τις "εκκαθαρίσεις" στο εσωτερικό και μετά το πόλεμο, ακόμη και εναντίον παιδιών.

Ο πόλεμος της Κορέας αποτέλεσε το πρώτο σταθμό, μια απαρχή και ένα "μάθημα" προς όλους τους λαούς στο κόσμο.Κυρίως βέβαια της Ευρώπης, που μετά το ολοκαύτωμα και τη καταστροφή που επέφερε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η επιθυμία για μια ειρηνική, συναδελφική κοινωνία ήταν μεγάλη.Αυτή η "ιδεολογική απειλή" ήταν στη πραγματικότητα ο εχθρός, και για να την εξολοθρεύσουν, σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο.Ο πόλεμος της Κορέας ήταν η αρχή, ακολούθησε το Βιετνάμ και αρκετοί άλλοι!

Έχοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, μπορούμε να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα κάτω από ένα διαφορετικό φως.Η επιθυμία της Βόρειας Κορέας να έχει στη κατοχή της ατομικές βόμβες, είναι γι αυτήν η εξασφάλιση ότι το τραύμα που της επέφεραν οι Αμερικανοί με τη βοήθεια των συμμάχων τους στις αρχές της δεκαετίας του '50 δεν θα επαναληφθεί.Ο φόβος τους πρέπει να ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια με το πόλεμο εναντίον του Ιράκ.Αν το τελευταίο είχε την ατομική βόμβα, οι Αμερικανοί δεν θα είχαν επιτεθεί.Οι Βορειοκορεάτες πήραν το μάθημα τους.

Πληροφορίες:
LeMondeDiplomatique
Killing Hope
breitbart.com

Απο http://infopigi.blogspot.com/2009/05/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου