Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Η Σουηδική προεδρία της Ε.Ε. επιβεβαιώνει ήδη την φιλοτουρκική στάση της...

Ο υπερβολικός ζήλος της Στοκχόλμης για την υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενδέχεται να προκαλέσει τριβές με τη Λευκωσία και την Αθήνα κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη «Φιγκαρό», η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη στις Βρυξέλλες, ο Καρλ Μπιλντ, που θα προεδρεύσει από την 1η Ιουλίου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης των 27, υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρεί την... Κύπρο ένα νησί στα ανοιχτά της Συρίας, ευρωπαϊκή χώρα, και την ίδια στιγμή να μην κάνει το ίδιο για την Τουρκία».
Η δήλωση αυτή του Καρλ Μπιλντ επιβεβαιώνει ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Σουηδία κατά τη διάρκεια της 6μηνης προεδρίας της θα είναι ιδιαίτερα φιλική για την Αγκυρα, προκαλώντας προβλήματα στη Λευκωσία και την Αθήνα. Aλλωστε, μία πρώτη γεύση των προθέσεων της σουηδικής προεδρίας στο θέμα της Τουρκίας δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στις εργασίες του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκία.
Ο Καρλ Μπιλντ έσπευσε να ταχθεί, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, υπέρ μιας ήπιας αντιμετώπισης της Aγκυρας, παρά την άρνηση της τελευταίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην Κύπρο στο πλαίσιο του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης (άνοιγμα αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία, ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Λευκωσία). Για τον Σουηδό ΥΠΕΞ πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και για την επίτευξη αυτού του στόχου η Ε.Ε. πρέπει να τα έχει καλά με την Αγκυρα.

Η Τουρκία, λοιπόν, αναμένεται να πέσει στα μαλακά στη συνάντηση των «27» περί τα τέλη του έτους, στην οποία κανονικάτω πρέπει να γίνει ο απολογισμός του τι έχει κάνει και δεν έχει κάνει η Αγκυρα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ιδίως απέναντι στη Λευκωσία.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/05/blog-post_7840.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου