Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ο Σαρκοζί ακύρωσε το ταξίδι του στην Σουηδία λόγω του φιλοτουρκισμού του Σουηδού ΥΠΕΞ

Δεν πήγε για να μην συγκρουστεί

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σουηδία, που ήταν ορισμένη για την προσεχή Τρίτη, 2 Ιουνίου. Πέτρα του σκανδάλου για την ακύρωση της επίσκεψης είναι η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η στάση που τηρεί ο Σουηδός υπουργός των Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαρκοζί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, καθότι ο Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι, εφόσον η Κύπρος, η οποία απέχει 100 χιλιόμετρα από τη Συρία, εντάχθηκε στην ΕΕ, γιατί να μη συμβεί το ίδιο και για την Τουρκία;
Ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρεί ότι η τοποθέτηση αυτή ήταν απάντηση του κ. Μπιλτ προς τον ίδιο τον Σαρκοζί, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει στην ΕΕ γιατί, εκτός των άλλων, δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη.
Το Παρίσι θεωρεί ότι, εάν ο κ. Σαρκοζί μετέβαινε την Τρίτη στη Σουηδία, η επίσκεψη θα κατέληγε σε σύγκρουση μεταξύ της γαλλικής και της σουηδικής αντίληψης περί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Και αυτό θα λάμβανε χώρα δημοσίως και μάλιστα λιγότερο από ένα μήνα προ της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία.
Ως γνωστόν, η θέση του Σουηδού ΥπΕξ, ο οποίος έχει οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ.
Αντιθέτως, ο γαλλογερμανικός άξονας, Σαρκοζί και Άγκελας Μέρκελ, τάσσεται σφόδρα εναντίον της τουρκικής πλήρους ένταξης και υποστηρίζει την ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/05/blog-post_9108.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου