Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σκοπιανό: Το αμερικανικό Κογκρέσο "γέρνει" προς τις Ελληνικές θέσεις

Προτρέπονται τα Σκόπια να σταματήσουν

τις εχθρικές δραστηριότητές τους

Σε νέο ψήφισμα για το Σκοπιανό, που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνεται σημαντική μετακίνηση στην πολιτική βούληση Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι έρχονται πιο κοντά στις ελληνικές απόψεις.
Στο ψήφισμα, που με την κατάθεσή του υπογράφεται, κατ' αρχήν, από 19 βουλευτές (σ.σ. 14 Δημοκρατικούς και 5 Ρεπουμπλικανούς), προτρέπονται τα Σκόπια να συνεργαστούν με την Ελλάδα για την «ανεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις διεθνείς χρήσεις από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επίσης, στο ψήφισμα προτρέπονται οι Σκοπιανοί να απέχουν από εχθρικές δραστηριότητες κατά της Ελλάδας και να σταματήσουν να παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία με την άσκηση προπαγάνδας.
Εν τω μεταξύ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Παρασκευή, η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον μίλησε για την «ανάγκη ανεύρεσης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές», τηρώντας αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις.
«Προφανώς (το ζήτημα) αυτό θα πρέπει να λυθεί απ' ευθείας από τις δύο πλευρές, αλλά εμείς (από την πλευρά μας) προτρέπουμε αυτή τη διευθέτηση», είπε η κ. Κλίντον, «γιατί είναι προς το συμφέρον όλων(...) και θα ανοίξει τον δρόμο για άλλη μια χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε.(...) είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη λύση».
Το κατά πόσον βέβαια η πολιτική βούληση του Κογκρέσου θα επηρεάσει την «ψυχρή αποτίμηση» των εξελίξεων από την κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει αβέβαιο, γιατί και η νέα κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη, αλλά αρκετά πιο «ευέλικτα» από εκείνη, γεγονός που την καθιστά από πολλές πλευρές και πιο επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Σημειωθήτω πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική δέσμευση ότι η Ουάσιγκτον θ' αντιστρέψει την απόφαση της αναγνώρισης του Νοεμβρίου του '04 και ότι θ' αποκαλεί τη γείτονα με όποια ονομασία συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
19 Αμερικανοί βουλευτές κάνουν αυστηρές συστάσεις στα Σκόπια
Δεκαεννέα Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την κυβέρνηση των Σκοπίων για καλλιέργεια εχθρικών αισθημάτων εναντίον της Ελλάδας σε απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η αρχή της καλής γειτονίας, όρος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η απόφαση λήφθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Ουσιαστικά, αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας, που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κογκρέσου. Οι δύο αποφάσεις είχαν συγκεντρώσει την υποστήριξη 130 νομοθετών, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Εξάλλου, η απόφαση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επισημαίνεται δε, η εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι εναντίον της Ελλάδας ενώ υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες τους να μποϋκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον, γίνεται μνεία στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, σύμφωνα με τις οποίες, η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος. Η απόφαση προτρέπει την ΠΓΔΜ να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ως τέτοια ορίζεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Ακόμη, την καλεί να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.
Αρχικά, η απόφαση υπογράφεται από 19 Βουλευτές, 14 του Δημοκρατικού κόμματος και 5 του Ρεπουμπλικανικού. Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη κίνηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Κογκρέσο, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μ. Ομπάμα. Εξάλλου, η απόφαση συνέπεσε με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της "Κυπριακής και Ελληνικής ηγεσίας" στην Ουάσιγκτον.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/05/blog-post_1763.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου