Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την Πέμπτη, το ανακατασκευασμένο, από τον Τούρκικο Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), Φετιχέ Τζαμί, (ή Φατίχ, ‘Fatih Camii’ στα τούρκικα) στο Κοσσυφοπέδιο.
Το Φατίχ Τζαμί, ένα από τα 800 τζαμιά στο Κόσοβο, κατασκευάστηκε το 1461.
Μιλώντας στην τελετή της επαναλειτουργίας του τζαμιού(δείτε βίντεο ΕΔΩ), ο Ερντογάν είπε ότι η Οθωμανική κληρονομιά μόνο στο Κοσσυφοπέδιο ήταν σχεδόν μεγαλύτερη από την πολιτιστική κληρονομιά στην Ανατολία, εκτός από την Κωνσταντινούπολη. "Τα τζαμιά, οι γέφυρες, οι ξενώνες και οι οίκοι ελεημοσύνης είναι τα ανεξίτηλα σημάδια του ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι πρόγονοί μας σε αυτή την περιοχή", πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν είπε, "οι εργασίες αυτές είναι τα σημάδια της αδελφοσύνης μας. Εμείς θα ενισχύσουμε την κοινή πορεία μας και θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί στον δρόμο μας".
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος εκφώνησε λόγο στην τελετή εγκαινίων, ανέφερε ότι η λειτουργία του τζαμιού ενισχύει την ελπίδα, την πίστη και την συναδέλφωση μεταξύ των δύο χωρών.
Είπε ότι η φιλία μεταξύ των λαών της Τουρκίας και το Κόσοβο θα είναι συνεχής.
Ο Ερντογάν έθεσε αργότερα σε λειτουργία τον Πολιτιστικό Οίκο του Τάφου του Σουλτάνου Murat Hudavendigar στο Κοσσυφοπέδιο.
«Θέλουμε να δούμε αυτόν τον τάφο ως ένα σύμβολο για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο,» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην τελετή έναρξης.
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός ως «ήρωας» στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Πέρα από την Πρίστινα, ο Ερντογάν επισκέφθηκε και την πόλη Πρίσρεν (όπου ζουν 16.000 Τούρκοι), ενώ περίπου την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας του Κοσόβου.
Ενδεικτικό των νεο-οθωμανικών προθέσεων της Τουρκίας είναι το γεγονός πως αυτή έχει την τελευταία διετία χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση 218 τζαμιών στο Κόσοβο.
Τα Φετιχιέ τζαμιά δεν είναι απλά τζαμιά. Με την πτώση της Πόλης και την έλευση του Μωάμεθ του Πορθητή στα Βαλκάνια χτίζονταν «τζαμιά της νίκης» (Φετιχέ) προς ανάμνηση του γεγονότος.
Ο Ερντογάν προβάλλεται τώρα ως ο γνήσιος συνεχιστής της οθωμανικής παράδοσης, εξ ου και το ενδιαφέρον για τα «τζαμιά της νίκης» που υπενθυμίζουν τη νίκη των Οθωμανών επί των «απίστων» του Βυζαντίου.
Συνδέστε την είδηση με την γνωστή η πρόσφατη ανησυχία που ξέσπασε για την φημολογούμενη επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Φετιχιέ τζαμιού στην Αθήνα.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου