«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εξασθενήσει, αλλά θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Γκιούλ, ο οποίος έφθασε στο Λονδίνο για να παραλάβει ένα βραβείο για τις διεθνείς σχέσεις στο Τσάταμ Χάους, ένα λονδρέζικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
«Είναι λυπηρό να παρατηρούμε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν καλά το μέλλον του κόσμου μέσα σε 20, 50 ή 70 χρόνια», σημείωσε. «Αυτή η κοντόφθαλμη στάση είναι το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα, που είναι σε θέση να αναλάβει τις πιο μεγάλες ευθύνες για τα θέματα της πολιτικής και της ασφάλειας, συμπληρωματικά με την οικονομική επιρροή. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς ισορροπίας που κλίνει προς την Ανατολή και την Ασία», το να έχει την Τουρκία ως μέλος θα αποτελούσε «προφανώς» για την Ευρωπαϊκή Ένωση «στρατηγική επιταγή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε συνέντευξη του στο BBC, εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα του να κάνει το μέγιστο υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή μας, θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας. Αλλά από την πλευρά της Ευρώπης δεν είμαι σίγουρος, γιατί βλέπω πολύ τεχνητά εμπόδια, και άδικα» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
«Όχι» σε πόλεμο με το Ιράν
Ερωτηθείς από το BBC, ο Γκιούλ απηύθυνε έκκληση για να χρησιμοποιηθεί «όλη η δύναμη της διπλωματίας» για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να επαναλάβει στην Τουρκία τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις. «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά πριν σκεφτούμε να πάμε σε πόλεμο, και να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη της διπλωματίας, και η Τουρκία είναι μια ευκαιρία για τη Συμμαχία (Ατλαντική), και είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες, εδώ, στις ΗΠΑ και αλλού, θα το συνειδητοποιήσουν», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Γκιουλ δήλωσε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι στοχεύει ειδικώς στο Ιράν, ενώ το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την Ευρώπη. «Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. Ένα σύστημα άμυνας τοποθετείται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε στον κόσμο κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι λάθος να προσδιορίζεται ως στόχος μία και μόνο χώρα, το Ιράν. Δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο», τόνισε ο ίδιος.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν ένα σύστημα αποτροπής πυραύλων για να προστατεύσουν την Ευρώπη έναντι απειλής που προέρχεται από εκτοξευτήρες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαιτέρως στο Ιράν. Το θέμα αυτό θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ και Ρωσίας, την προσεχή εβδομάδα, στη Λισσαβόνα. Στη σύνοδο θα πάρει μέρος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που η χώρα του δεν κρύβει τη δυσπιστία της για το αντιπυραυλικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει υιοθετήσει περισσότερο μετριοπαθή θέση απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απ ό,τι οι δυτικές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση.http://www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου