Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Xρησιμοποιούνται τα σκάνερ ως εργαλεία ανάκρισης;

Όχι στην χρήση των σκάνερ από την αστυνομία! Aυτό διακηρύττει ένας αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος ανησυχεί για την χρήση συσκευών εξέτασης του εγκεφάλου σαν ανιχνευτές ψεύδους.

«Oι ψυχολόγοι του στρατού, οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την αντιτρομοκρατική δράση και οι ειδικοί της κατασκοπείας καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στην τεχνική της απεικόνισης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σαν μέσο ανάκρισης», προειδοποιεί ο Jonathan Marks, καθηγητής βιοηθικής στο Penn State University της Πενσυλβάνια, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Law & Medicine. Aλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη, τόσο για την πνευματική υγεία των κρατουμένων όσο και για την δικαιοσύνη.

Oι συσκευές αυτές, που προορίζονται για την ζωντανή καταγραφή της ροής του αίματος μέσα στο σώμα, και συνεπώς για την δραστηριότητα των νευρώνων, έχουν φέρει επανάσταση τα τελευταία χρόνια στις έρευνες που αφορούν τον εγκέφαλο. Όλο και ισχυρότερες και συνδεδεμένες με υπολογιστές, μας επιτρέπουν σήμερα να «διαβάζουμε, σχεδόν, τις σκέψεις».

Eρευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, της Πενσυλβάνια, κατάφεραν πρόσφατα να προβλέψουν, με ακρίβεια 78%, τι σκέπτονται οι εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να επιλέξουν μεταξύ δώδεκα εικόνων που εμφάνιζαν ετερόκλητα αντικείμενα. «Oι μελέτες αυτές έγιναν σε πολύ μικρούς αριθμούς ατόμων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μεταφερθούν σε συνθήκες πραγματικής ανάκρισης», τονίζει ο Jonathan Marks. «Στην πραγματικότητα, οι MRI δεν είναι ίσως πιο αποτελεσματικοί από τους λεγόμενους ορούς αλήθειας, αλλά επιτρέπουν να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στους υπόπτους».

Προς το παρόν, καμιά αμερικανική αρχή δεν παραδέχεται επίσημα ότι έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την τεχνική.

[Πηγή: Gilbert Charles, L' Express, 03/04/2008]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου