Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Αποκάλυψη για κατασκοπία στη Τσεχία

Στο κράτος αυτό της κεντρικής Ευρώπης, έχει δημιουργηθεί σάλος από την αποκάλυψη, η οποία συνοδεύεται και με αρκετά στοιχεία. Αναλυτικότερα ο εν λόγω αξιωματούχος συνεργάζεται με τις εταιρείες Stig, Cesky Narodni Fond Kultury and Slavia International οι οποίες, για πολλούς Τσέχους δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά "βιτρίνες" για τη διείσδυση Ρώσων πρακτόρων στη χώρα. Παράλληλα ο Wimmer, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρώην πράκτορα, επί κομμουνιστικής περιόδου, Igor Strelec ο οποίος θεωρείται, ως ημιεπίσημος εκπρόσωπος των Ρωσικών υπηρεσιών.

Ο τελευταίος είχε θητεύσει σε υψηλόβαθμες θέσεις επί Σοβιετικής περιόδου στη περιβόητη Τσεχική υπηρεσία πληροφοριών StB και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις του Τύπου, για το ρόλο του στη τωρινή πολιτική κατάσταση.

Ανεπισήμως η Αστυνομία της Πράγας καλύπτει τους παραπάνω ,λέγοντας ότι δεν υφίσταται κάποιου είδους συνωμοσία στη δράση τους, ενώ την ίδια στιγμή κύκλοι των υπηρεσιών πληροφοριών φέρονται να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ,για έρευνα σε βάρος τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές που έδωσαν τροφή για ιστορίες κατασκοπίας και το ρόλο της χώρας στη διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας, ξεκίνησαν, όταν τις προάλλες η σημερινή υπηρεσία αντικατασκοπίας (BIS) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση περιγράφοντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι κατάσκοποι στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Δυτικοί αναλυτές ,κατά καιρούς εχουν κάνει λόγο, για τουλάχιστον 100.000 πληροφοριοδότες και πράκτορες στη κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) και Γερμανία, που συλλέγουν πληροφορίες για τους Ρώσους ,παρόλο που αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί με επίσημα στοιχεία.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_8891.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου