Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Το Πείραμα της Philadelphia: Ιστορία & Μύθος

Κατα τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτόν προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς να τους ενδιαφέρει πόσο απιθανοι θα ήταν αυτοί οι τρόποι. Με ενα πραγματικά επαναστατικό όπλο θα νικούσαν θριαμβευτικά. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διάφορα ερευνητικά προγράμματα για αυτό το σκοπό. Ενα απο αυτά αφορούσε την πιθανότητα της αφάνειας χρησιμοποιόντας την θεωρία του ενιαίου πεδίου του Einstein. Απο αυτό το project προήλθε και το δημοφιλές πείραμα της Φιλαδέλφειας.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1943 το πείραμα αυτό διεξήχθει στην ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας. Σκοπός ήταν να γίνει αόρατο ένα αντιτορπιλικό με τη χρήση ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Ελντριτζ (DE 173).
Στο Eldridge φορτώθηκαν τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιόντουσαν για το πείραμα και στις 28/10/1943 και ώρα 7:15 το πρωΐ,λοιπό,έγινε το τελικό τέστ.τα μηχανήματα άρχισαν να δουλεύουν,ενα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο άρχισε να σχηματίζεται γύρω απο το πλοίο που πια άρχιζε να ξεθωριάζει αφήνοντας ενα αχνό περίγραμα του να φαίνεται μόνο.Αφού,λοιπόν,έμεινε σε αυτή την κατάστασημερικά δευτερόλεπτα,εξαφανίστηκε εντελώς μέσα σε μια μεγάλη λάμψη.
Ύστερα απο το γεγονός,το πλοίο έκανε την εμφάνιση του στο Norfolk της Virginia,πολλά μίλια μακρυά για μερικά λεπτά και στη συνέχεια επέστρεψε στη Φιλαδέλφεια
Σε οτι αφορά το πλήρωμα του αντιτορπιλικού,αναφέρεται οτι μερικοί χάθηκαν,άλλοι τρελάθηκαν και άλλοι ενσωματόθηκαν στο μεταλικό σκελετό του πλοίου(όσοι έφεραν μεταλικά αντικείμενα).Πάντως,όσοι επέζησαν,δεν ήταν ποτέ οι ίδιοι και έφυγαν,στην συνέχεια,απο το Αμερικάνικο Ναυτικό λόγω "ψυχολογικών προβλημάτων".
Διάφορες πηγές μιλούν για τις ολέθριες επιπτώσεις του πειράματος πάνω στο πλήρωμα. Άλλοι έχασαν τα λογικά τους άλλοι εξαφανίστηκαν για πάντα και άλλοι κάηκαν ζωντανοί. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά μιας μικρής εφημερίδας της Φιλαδέλφειας οπου μια σερβιτόρα που δούλευε σε ένα τοπικό καφενείο ανέφερε οτι δύο ναύτες εξαφανίστηκαν μπροστά στα μάτια της. Όσοι από τους ναύτες επέζησαν κλείστηκαν σε ένα ναυτικό νοσοκομείο χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Οι βλαβέρες αυτές επιπτώσεις είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο.
Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του πλοίου μετά το πείραμα. Όταν ο πόλεμος τελείωσε το πλοίο δόθηκε στην Ελλάδα όπου ονομάστηκε Λέων. Πολοί από τους Έλληνες ναύτες που υπηρέτησαν σε αυτό ανέφεραν περίεργα φαινόμενα πάνω στο πλοίο... Το Λέων υπηρέτησε το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό αρκετά χρόνια μέχρι που παροπλίστηκε στη ναυτική βάση της Σούδας. Το τελευταίο πράγμα που ακούστηκε για αυτό είναι ότι ένας αξιωματικός ζήτησε την άδεια από τους ανωτέρους να το κινηματογραφήσει και να κάνει μια έρευνα για αυτό και τρείς μέρες αργότερα, πριν προλάβει να πάρει απάντηση, μια εταιρεία το αγόρασε για να το χρησιμοποιήσει για "παλιοσίδερα".....

http://www.wake-up.gr/article_read.asp?id=181

1 σχόλιο: