Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

"Έξυπνο" GPS

Ένα νέο "έξυπνο" σύστημα, που λέγεται GreenDrive, χρησιμοποιεί δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης για να βοηθήσει τους οδηγούς να οδηγούν με ασφάλεια, να εξοικονομούν κατά μέσο όρο 15% - 25% καύσιμα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η κατανάλωση καυσίμων εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: τον κινητήρα του οχήματος, τις συνθήκες του δρόμου, τα όρια ταχύτητας και -πάνω από όλα- το στιλ οδήγησης.

Όσο κι αν τα σύγχρονα αυτοκίνητα σχεδιάζονται έτσι ώστε να συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση καυσίμων, η εξοικονόμηση τελικά εξαρτάται κυρίως από την συμπεριφορά του οδηγού, καθώς αν κάνει γρήγορες επιταχύνσεις ή πατά συνεχώς φρένο, ακόμα και το πιο "πράσινο" αυτοκίνητο θα του στοιχίζει ακριβά σε βενζίνη.

Το GreenDrive τροφοδοτείται με δορυφορικά στοιχεία για τη θέση του αυτοκινήτου στο χάρτη, τις συνθήκες του δρόμου, τον τύπο του οχήματος κλπ., συμβουλεύοντας τον οδηγό για το πιο οικονομικό στιλ οδήγησης που μπορεί να ακολουθήσει, πότε να επιταχύνει, πότε να πατήσει φρένο, πότε να κρατήσει σταθερή ταχύτητα κοκ.

Προς το παρόν, το σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία του αμερικανικού GPS, αλλά όταν θα έχει υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό Galileo, θα αξιοποιήσει την ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια του νέου συστήματος.

Λαμβάνοντας τα δεδομένα των δορυφόρων, το GreenDrive γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία, ταχύτητα και επιτάχυνση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

Με την παράλληλη χρήση ψηφιακών χαρτών, παίρνει πληροφορίες για τις ιδιότητες των δρόμων, το υψόμετρο, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας και άλλα στοιχεία. Επίσης λαμβάνει υπόψη τον τύπο του αυτοκινήτου, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί, τον κυβισμό της μηχανής κλπ.

Αφού τα συνυπολογίσει όλα αυτά με την χρήση ειδικών αλγορίθμων, δίνει στον οδηγό συνεχώς είτε γραφικές είτε φωνητικές πληροφορίες και συμβουλές, του τύπου "κόψε ταχύτητα", "μην πατάς γκάζι", "μην φρενάρεις", "να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα" κλπ.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου