Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009
Στο πάρε-δώσε των Βρυξελλών και τα όπλα
Ευχαριστημένη κατ΄ αρχήν η Γαλλία για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την αγορά φρεγατών και ελικοπτέρων, δυσαρεστημένη η Γερμανία για τη μη επιλογή του Γιουροφάιτερ.
Μπορεί να μην επιβεβαιώνεται επισήμως από καμία πλευρά, ωστόσο το θέμα των (ελληνικών) εξοπλισμών θα απασχολήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάποιες από τις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η στάση Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ε.Ε. για στήριξη χωρών, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού με υψηλό κόστος, συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική κάποιων από τα μεγάλα ανοιχτά ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 5-7 δισ. ευρώ.
Το πράσινο φως που άναψε το ΚΥΣΕΑ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για απευθείας αγορά 6 φρεγατών και 15(+2) ελικοπτέρων Super Ρuma ικανοποίησε κάπως το Παρίσι. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η αποφυγή «κλεισίματος του ματιού» που περιμένει δύο-τρία χρόνια τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ για την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους Γιουροφάιτερ από την Ελλάδα θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα στοιχεία που μπορεί να επηρεάζουν τη στάση του Βερολίνου το οποίο από την εποχή του κ. Σρέντερ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ανταποδίδει στον βαθμό που πρέπει τη γερμανική υποστήριξη στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην γερμανική πλευρά η στήριξη προς την Ελλάδα ήταν πολλαπλή, ενώ μια απόφαση για το Γιουροφάιτερ- που προωθεί στην Ελλάδα το Βερολίνο- παραμένει «νεκρή» από το 1999. Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι τους τελευταίους μήνες είναι εμφανής μια ψυχρότητα από την πλευρά της Γερμανίας η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τα δύο μέρη.
Πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων τη στάση του Βερολίνου ως προς τον δανεισμό των πιο αδύναμων χωρών φαίνεται ότι επηρεάζει η ίδια η οικονομία της Γερμανίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η έκδοση ευρωομολόγων για τις αδύναμες χώρες θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία 3,5 δισ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό και καθώς η Γερμανία βαδίζει προς εκλογές, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να «ακούσουν» ότι κάτι έχουν να κερδίσουν στον τομέα της απασχόλησης από τυχόν συμφωνία τους για ευνοϊκά δάνεια. Έτσι, λένε, ο κύκλος κλείνει πάλι με παραγγελίες όπλων...
Το επιχείρημα πάντως, που τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο (αλλά και άλλες χώρες που έχουν ενδιαφέρον για ελληνικούς εξοπλισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία κ.ά.) θέτουν επισήμως στο τραπέζι, είναι ότι μια ευρωπαϊκή επιλογή βάζει και την ελληνική βιομηχανία σε προγράμματα υψηλής τεχνολογίας, ενισχύει την πολιτική ταυτότητά της μέσα στην Ε.Ε. και συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
Οι ΗΠΑ.
Βεβαίως στη διπλωματία, όπως και στη στρατιωτική διπλωματία, τα πράγματα έχουν δύο όψεις: το όπλο των εξοπλισμών αρκετοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να το χρησιμοποιεί και για το άνοιγμα διαύλων προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ιδιαίτερα καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής φαίνεται ότι επιδιώκει διακαώς μια πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον κ. Ομπάμα. Με αυτά ως δεδομένα δεν είναι τυχαία η εντατική ενεργοποίηση των διάφορων λόμπι που έχουν πρόσβαση στις ΗΠΑ- τα κυριότερα από αυτά σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία.
Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες δύο εταιρείες των ΗΠΑ που διεκδικούν το αεροπορικό μέρος της ελληνικής εξοπλιστικής πίτας ενισχύουν την παρουσία τους. Η μία- Λόκχιντ Μάρτιν- πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου προχθές, η άλληΜπόινγκ- ανακοίνωσε αντίστοιχη εκδήλωση για τις 10 Μαρτίου. Και οι δύο βέβαια έχουν ήδη αυξήσει τις επισκέψεις τους, συνοδεία κυβερνητικών αξιωματούχων στο ελληνικό Πεντάγωνο. Η Λόκχιντ επιδιώκει είτε μια επιπλέον παραγγελία αναβαθμισμένων F-16 είτε άμεση δέσμευση της Αθήνας για αγορά F-35 (JSF) ώστε να αρχίσει παραλαβές από το 2014- μαζί με την Τουρκία. Η Μπόινγκ προτείνει το Super Ηornet F-18, ως έτοιμη λύση με ενσωματωμένο το σύγχρονο ραντάρ ΑΕSΑ.
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_1519.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου