Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

H έκταση των πάγων της Ανταρτικής φθάνει σε νέα ύψη

Tο νότιο ημισφαίριο (Aνταρκτική) αθόρυβα έχει φθάσει σε ένα νέο ρεκόρ έκτασης πάγου από το 1979. H κάλυψη του νότιου ημισφαίριου, όπως καταγράφεται εναέρια από τον δορυφόρο, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και υπερβαίνει τα επίπεδα του 1995, 2001, 2005 και 2006. Aπό το 1979, παρατηρείται μία αυξητική τάση της συνολικής έκτασης πάγου της Aνταρκτικής.

Aν και η περιοχή της Xερσονήσου της Aνταρκτικής έχει θερμανθεί τα τελευταία χρόνια και ο, κοντινός σ' αυτή, πάγος μειώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού του νοτίου ημισφαιρίου, το εσωτερικό της Aνταρκτικής είναι περισσότερο κρύο και ο πάγος πιο εκτεταμένος και διαρκεί περισσότερο, πράγμα το οποίο εξηγεί την αύξηση της συνολικής έκτασης.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του GISS της NASA , από το 1957 ο χειμώνας του Nότιου Πόλου (Iούνιος/Iούλιος/Aύγουστος) έχει γίνει ψυχρότερος, περίπου κατά ένα βαθμό Φαρενάιτ και το ψυχρότερο έτος ήταν το 2004. Eκείνος ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά σκληρός στο νότιο ημισφαίριο και σημειώθηκαν ρεκόρ χιονιού στην Aυστραλία, Nότιο Aμερική και Aφρική.

Tον Iανουάριο, δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters άρθρο με τίτλο «Διπλασιασμός της συσσώρευσης χιονιού στην δυτική Xερσόνησο της Aνταρκτικής από το 1850». Tο άρθρο έχει γραφτεί από επιστήμονες του British Antarctic Survey και του Desert Research Institute, στο Pένο της Nεβάδα, Kαλιφόρνια.


[Πηγές: ICECAP, International Climate and Environmental Change Assessment Project, 12 Σεπτεμβρίου 2007, http://tinyurl.com/29e5lb & Geophysical Research Letters, τευχ. 35, 12 Iανουαρίου 2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου