Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Νέα υπηρεσία της Ε.Ε. για βοήθεια σε θέματα λαθρομετανάστευσης

Κωστας Καρκαγιαννης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ελπίζοντας να προσδώσει περιεχόμενο στην εν πολλοίς ανύπαρκτη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Ζακ Μπαρό, ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο. Ο νέος οργανισμός, που η Κομισιόν ελπίζει ότι θα λειτουργήσει εντός του 2010, θα έχει αποστολή την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις μαζικής άφιξης λαθρομεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.

Η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει γρήγορα και να αποστέλλει εντός πέντε ημερών ομάδα ειδικών σε χώρες που αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα με λαθρομετανάστες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η ομάδα των ειδικών θα βοηθάει τις εθνικές αρχές να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό μεταναστών, να οργανώσουν κέντρα υποδοχής, να μεταφέρουν εκεί τους λαθρομετανάστες και να τους παρέχουν ιατρική περίθαλψη. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καυτηριάσει στο παρελθόν την Ενωση για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα, κατ’ ευφημισμόν, λεγόμενα κέντρα υποδοχής μεταναστών, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Δεύτερος τομέας όπου η νέα υπηρεσία θα κληθεί να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση είναι αυτός της εναρμόνισης νομοθεσίας και πρακτικών όσων αφορά την παροχή ασύλου. Οι διαφορές μεταξύ χωρών–μελών είναι τόσο μεγάλες, ώστε ένας Ιρακινός πρόσφυγας έχει 71% πιθανότητες να γίνει δεκτός σε μια χώρα της Ε. Ε. και μόλις 2% πιθανότητες σε μια άλλη χώρα της Ενωσης. Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, ενώ η νέα υπηρεσία θα έχει τη μορφή ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού, στο Δ. Σ. του οποίου θα εκπροσωπούνται η Κομισιόν και τα κράτη–μέλη και θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές, τον ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κυρώσεις για παράνομη απασχόληση

Εν τω μεταξύ, σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η λεγόμενη «οδηγία για τις κυρώσεις» κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για την τρίτη οδηγία με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μετά την «οδηγία επιστροφής» (η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει φυλάκιση των μεταναστών μέχρι και 18 μήνες προτού απελαθούν και έχει επικριθεί σφόδρα) και την οδηγία για την «μπλε κάρτα».

Πηγή "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου