Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ‏.

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη πραγματοποιήθηκαν,στις 19 Φεβρουαρίου 2009, στην Κρακοβία της Πολωνίας, οι εργασίες της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου και πιο συγκεκριμένα στο γεύμα των υπουργών, συζητήθηκαν τόσο η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν όσο και η Νατοϊκή επιχείρηση στο Κόσοβο.

Ο κ. Μεϊμαράκης στην παρέμβασή του για το Αφγανιστάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων μας η ανάγκη να συνεχίσουμε τις συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες ώστε να συνδράμουμε αποτελεσματικά τις αρχές του Αφγανιστάν, προκειμένου να εδραιώσουν προοδευτικά και με εντατικοποίηση των δικών τους προσπαθειών και πρωτοβουλιών, ένα σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό κράτος, απαλλαγμένο από απειλές αποσταθεροποίησης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο, τονίζοντας ότι «η επιτυχής διεξαγωγή τους, μέσα σε ασφαλές και δημοκρατικό περιβάλλον, θα αποτελέσει ορόσημο για την πολιτική ωριμότητα της χώρας, αλλά και θα επιβεβαιώσει την πρόοδο της δικής μας ευρύτερης προσπάθειας στο Αφγανιστάν».

Επίσης αναφέρθηκε στην ελληνική ουσιαστική και αποτελεσματική συνεισφορά, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζητήθηκαν ακόμη και στην έναρξη της συνεδρίασης της Άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ και των κρατών μη μελών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην ISAF, με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας του Αφγανιστάν κ. Abdul Rahim Wardak, του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Kia Eide, και του Υψηλού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Javier Solana.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε σε αυτά που είχε επισημάνει κατά την διάρκεια του γεύματος, ότι «οι αρχές του Αφγανιστάν πρέπει αναμφισβήτητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, βοηθώντας έτσι το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος της ίδιας της χώρας και του Αφγανικού λαού. Κεντρικός στόχος είναι η ανάληψη του έργου της ασφάλειας του Αφγανιστάν από τις εθνικές του δυνάμεις το ταχύτερο δυνατό».

Σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσοβο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας και η σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί προσεκτική και συνετή προσέγγιση επειδή επηρεάζει άμεσα όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχετικά με την παρουσία της KFOR στην περιοχή υπογράμμισε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στη βάση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα. Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα προτίθεται να διατηρήσει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ εκτίμησε ως βασική συνιστώσα της επιτυχίας το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων σε διεθνές επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη, Οργανισμός για την Αφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη).

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_4899.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου