Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Προεόρτια χαράγματος;

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ειτροπή παρουσιάζει ένα πιλοτικό έργο για τη διασφάλιση της διασυνοριακής αναγνώρισης των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες σε 13 κράτη μέλη. Περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ χρησιμοποιούν το εθνικό δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας για τις συναλλαγές τους με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. για την υποβολή αιτήσεων για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και παροχές ανεργίας ή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το έργο της Επιτροπής θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να χρησιμοποιούν τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτότητας (κωδικοί πρόσβασης, δελτία ταυτότητας, κωδικοί PIN και άλλα) σε ολόκληρη την ΕΕ, και όχι μόνο στη χώρα τους. Στόχος είναι η εναρμόνιση και η διασύνδεση των εν λόγω συστημάτων χωρίς την αντικατάσταση αυτών που ήδη υπάρχουν. Το έργο θα έχει διάρκεια τρία έτη και θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ισόποση θα είναι η συνεισφορά των συμμετεχόντων εταίρων.

«Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες δεν προσφέρουν ακόμη πολλά πράγματα στους διακινούμενους πολίτες της ΕΕ» δήλωσε η κυρία Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Το εν λόγω έργο θα αξιοποιήσει την εξέλιξη των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και θα προωθήσει την αμοιβαία αναγνώριση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων μεταξύ κρατών μελών, και επομένως θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην απρόσκοπτη κινητικότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ την οποία αναμένουν οι Ευρωπαίοι από μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα.»

Η υλοποίηση των επιγραμμικών δημόσιων υπηρεσιών σημειώνει ταχεία πρόοδο σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένας Βέλγος οδηγός ταξί μπορεί να προετοιμάσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση, ενώ το δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας δίνει τη δυνατότητα σε μια Εσθονή νοσηλεύτρια να ελέγχει γρήγορα τα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα αυτών των υπηρεσιών μηδενίζονται όταν οι πολίτες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ένα δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας που εκδόθηκε σε μια χώρα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσία άλλης χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 13 εκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η Ισλανδία (συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο με την ΕΕ) θα συνεργαστούν για να καταστήσουν δυνατή την αναγνώριση των διαφορετικών εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτότητας πέραν των εθνικών συνόρων. Στο πλαίσιο του έργου θα δρομολογηθεί μια σειρά διασυνοριακών πιλοτικών έργων με βάση τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα. Λόγω της κλίμακας και της δυναμικής του, το έργο θα εξαλείψει τους παραδοσιακούς φραγμούς και θα ενθαρρύνει την αμοιβαία αποδοχή των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων άλλων χωρών. Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν και η πείρα που θα αποκτηθεί από την ομάδα του έργου θα αποτελέσουν κοινό κτήμα όλων των κρατών, είτε συμμετέχουν στο πιλοτικό έργο είτε όχι.

Το νέο σύστημα, το οποίο δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα, θα επιτρέπει στους πολίτες να δηλώνουν την ταυτότητά τους ηλεκτρονικά με ασφαλή τρόπο και να συναλλάσσονται με τις δημόσιες διοικήσεις είτε από δημόσια γραφεία, είτε μέσω του προσωπικού τους υπολογιστή, είτε στην ιδανική περίπτωση μέσω οποιασδήποτε άλλης κινητής συσκευής. Αυτό σημαίνει παραδείγματος χάριν ότι ένας φοιτητής θα μπορεί να κάνει την εγγραφή του σε ένα ξένο πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του ταυτότητα η οποία εκδόθηκε στην πατρίδα του. Ορισμένες διασυνοριακές υπηρεσίες υφίστανται ήδη, όπως επί παραδείγματι μια βελγική διαδικτυακή πύλη η οποία επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να εγγραφούν και να απασχολήσουν Σουηδούς πολίτες. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η διαδικασία αυτή θα είναι δυνατή με τη χρήση του εθνικού δελτίου ηλεκτρονικής ταυτότητας.Η εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ είναι καίριας σημασίας για τους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν εντός της Ευρώπης για επαγγελματικούς λόγους, σπουδές ή διακοπές, και συμβάλλει στην ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων ανά την Ευρώπη.

Ιστορικό:

Το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) έχει σκοπό να ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ως μέρος του CIP, το πρόγραμμα «Στήριξη της πολιτικής για τις ΤΠΕ» επικεντρώνεται στην τόνωση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ευρύτερης διάδοσης και της βέλτιστης χρήσης των ΤΠΕ από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.

Tο εν λόγω έργο για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες αποτελεί ένα πιλοτικό έργο μεγάλης κλίμακας (LSP): το έργο αυτό, τη διαχείριση του οποίου θα ασκούν οι συμμετέχουσες χώρες, έχει στόχο να καταστήσει δυνατή τη διασυνοριακή παροχή βασιζόμενων σε ΤΠΕ υπηρεσιών που είναι ήδη λειτουργικές σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Τα πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας στηρίζονται σε αυτές για τη θέσπιση κοινών προδιαγραφών οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα στα διαφορετικά εθνικά συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν, ούτως ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

Το συγκεκριμένο LSP, αποκαλούμενο STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed), έχει ως σκοπό την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αναγνώρισης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις, στους πολίτες και στους δημοσίους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους ηλεκτρονικές ταυτότητες σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Στο πλαίσιο του έργου θα υποβληθούν σε δοκιμασία ορισμένες από τις πλέον χρήσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, καθορίζοντας μια δέσμη κοινών προδιαγραφών που επιτρέπουν την αναγνώριση των διαφορετικών εθνικών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων από τις συμμετέχουσες χώρες, με ανοικτή πρόσβαση στις άλλες χώρες.

Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η Επιτροπή δρομολόγησε ένα άλλο πιλοτικό έργο μεγάλης κλίμακας (LSP), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη να συμμετέχουν ηλεκτρονικά σε δημόσιους διαγωνισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη (βλέπε IP/08/785).


Περισσότερες πληροφορίες:

eID:
link: http://ec.europa.eu/information_soci...d/index_en.htm


Ηλεκτρονική διακυβέρνηση:
link: http://ec.europa.eu/egovernment


Πρόγραμμα «Στήριξη της πολιτικής για τις ΤΠΕ» (ICT-PSP):
link: http://ec.europa.eu/ict_psp

Πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP):
link: http://ec.europa.eu/trade/index_en.htm


Επίσης στο site της ευρωπαικής ένωσης βλέπουμε την εξής εικόνα:μια γυναίκα με το σφράγισμα του Αντιχρίστου στο χέρι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου