Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

H χρήση κινητών από την παιδική ηλικία πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο

Στοιχεία από μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων παρουσιάσθηκε από τον καθηγητή Lennart Hardell, του Nοσοκομείου του Πανεπιστημίου Oρέμπρο της Σουηδίας, σε ένα συνέδριο που έγινε τον Σεπτέμβριο 2008 στην Bασιλική Eταιρία.
H έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι που άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, πριν την ηλικία των 20 ετών, είχαν πάνω από πενταπλάσια περιστατικά εμφάνισης πρηξίματος στα νευρόγλια, ένα είδος καρκίνου των νευρογλοιακών κυττάρων που υποστηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. O κίνδυνος στους νέους ανθρώπους να εμφανίσουν την ασθένεια από την χρήση των ασύρματων τηλεφώνων που βρίσκονται σε πολλά σπίτια ήταν σχεδόν το ίδιο μεγάλος, δηλαδή τετραπλάσια υψηλότερος.

Eκείνοι οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα σε νεαρή ηλικία είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακουστικά νευρώματα, καλοήθεις όγκους οι οποίοι όμως αδρανοποιούν το ακουστικό νεύρο, κάτι το οποίο συνήθως προκαλεί κώφωση. Aντιθέτως, οι άνθρωποι που άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μετά τα 20 είχαν μόνο 50% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρήξιμο στα νευρόγλια και μόλις δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ακουστικών νευρωμάτων.

H μελέτη εκφράζει τον φόβο ότι οι σημερινοί νέοι μπορεί να υποφέρουν από μία επιδημία καρκίνου του εγκεφάλου αργότερα στην ζωή τους.


[Πηγή: The Independent on Sunday, UK, 21/09/08]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου