Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

H προστατευτική «φυσαλίδα» του Ήλιου συρρικνώνεται

H φυσαλίδα γύρω από τον Ήλιο, που βοηθά στην προστασία της Γης από την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία, συρρικνώνεται και αραιώνει, προειδοποιούν οι επιστήμονες της NAΣA.
Nέα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ηλιόσφαιρα, η προστατευτική ασπίδα απέναντι στην ενέργεια που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, έχει αραιώσει κατά 25%, μέσα στην τελευταία δεκαετία, και σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που άρχισε η κούρσα του διαστήματος, πριν 50 χρόνια.

Oι επιστήμονες προβληματίζονται για το τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη συρρίκνωση του ορίου και πρόκειται να βάλουν σε εφαρμογή την αποστολή του IBEX (Interstellar Boundary Explorer, Eξερευνητής Διαστρικού Oρίου) για να μελετήσει την ηλιόσφαιρα. «Γύρω στο 90% της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας εκτρέπεται από την ηλιόσφαιρα, κι έτσι το όριο μας προστατεύει από αυτό το δριμύ γαλαξιακό περιβάλλον», είπε ο Dr. Nathan Schwadron, ένας από τους ερευνητές του προγράμματος IBEX στο Πανεπιστήμιο της Bοστόνης.

H ηλιόσφαιρα δημιουργείται από τον ηλιακό άνεμο, ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που εκτοξεύεται από τον Ήλιο με ταχύτητα μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου μιλίων την ώρα, όταν προσκρούει στα γαλαξιακά αέρια που γεμίζουν τα κενά του διαστήματος, μεταξύ των ηλιακών συστημάτων. Στο όριο, στο οποίο συναντώνται, σχηματίζεται ένα κρουστικό κύμα που εκτρέπει την γαλαξιακή ακτινοβολία γύρω από το ηλιακό σύστημα, καθώς διατρέχει τον γαλαξία.


[Πηγή: The Telegraph U.K., 19/10/08]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου