Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος στην Κοπεγχάγη

Ο κόσμος έχει μια τελευταία ευκαιρία να καταλήξει σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας.

"Η υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα να δεσμεύσει εκ νέου πλήρως τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πάρα πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου. Το ίδιο είναι και οι θετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες", σημείωσε.

"Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, με περικοπές του 80-95% προκειμένου να επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να καταφέρουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Οι πλούσιες χώρες έχουν ηθική υποχρέωση να ηγηθούν του αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η ΕΕ προτίθεται να δεσμευτεί για μεγαλύτερες περικοπές των εκπομπών, αν οι αναπτυγμένες χώρες κάνουν και αυτές παρόμοιες περικοπές.

"Η συμφωνία της Κοπεγχάγης θα πρέπει να εμπλέκει σημαντική μεγέθυνση της οικονομικής βοήθειας, ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μετριάσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές. Αν δεν υπάρξουν χρήματα στο τραπέζι, δεν θα υπάρξει συμφωνία", κατέληξε.

Οι ηγέτες 190 χωρών θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο για να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου