Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΟΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Ένας νέος λεπτομερής χάρτης της Σελήνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα από διεθνή επιστημονική ομάδα, δείχνει ότι ο δορυφόρος της Γης διαθέτει ελάχιστο νερό, ενώ αποκαλύπτει κρατήρες στους πόλους του φεγγαριού, που δεν είχαν ειδωθεί ποτέ μέχρι τώρα.

Η σχετική δημοσίευση, που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αποκαλύπτει ότι η επιφάνεια της Σελήνης είναι πολύ πιο άκαμπτη σε σχέση με τη σχετικά εύκαμπτη επιφάνεια του πλανήτη μας, η οποία υψώνεται και χαμηλώνει κατά περιοδικά διαστήματα.
"Με το νέο υψηλής ανάλυσης χάρτη, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι υπάρχει πολύ λίγο νερό στη Σελήνη σήμερα, ακόμα και βαθειά στο εσωτερικό της", δήλωσε ο καθηγητής γεω-επιστημών του πανεπιστημίου του Οχάιο Κ.Σαμ. Αν υπήρχε περισσότερο νερό, η επιφάνεια του φεγγαριού θα ήταν πιο εύκαμπτη. Η επιφάνεια του Άρη, από αυτή την άποψη, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στης Γης και της Σελήνης. Η επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη" είναι δύσκαμπτη, ενώ το όποιο νερό βρίσκεται βαθειά στο εσωτερικό του.

Η χαρτογράφηση όλης της Σελήνης έγινε με τη χρήση ενός υψομετρικού οργάνου λέιζερ του ιαπωνικού διαστημικού οχήματος Selene και δύο μικρότερων δορυφόρων. Υπεύθυνος για την έρευνα ήταν ο Χιρόσι Αράκι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρηρίου της Ιαπωνίας.

Το υψηλότερο σημείο της Σελήνης βρίσκεται 11 χλμ. πάνω από τις παρυφές της λεκάνης Ντρίριχλετ-Τζάκσον κοντά στον ισημερινό του δορυφόρου, ενώ το χαμηλότερο σημείο στα 9 χλμ. στον πυθμένα του κρατήρα Αντωνιάδη κοντά στο νότιο πόλο.
Ο χάρτης αποκάλυψε άγνωστους ως τώρα κρατήρες και στους δύο πόλους, μεταξύ άλλων έναν κρατήρα πλάτους 15 χλμ. στο νότιο πόλο. Οι νέες λεπτομέρειες θα βοηθήσουν την καλύτερη καθοδήγηση των μελλοντικών αποστολών γεωλογικής έρευνας στη Σελήνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου