Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Στην πολωνική πόλη Μάλμπορκ βρέθηκαν τα οστά 2.000 αμάχων

Ομαδικός τάφος Γερμανών

The New York Times

Εύκολα καθαρίζουν από τη λάσπη και τα χώματα τα οστά που ξεπροβάλλουν από τα τοιχώματα του ορύγματος. Κοντά στον ομαδικό τάφο, όπου εξακολουθεί να «φυλάσσει» τα οστά δύο χιλιάδων ανθρώπων, κατά πάσα πιθανότητα Γερμανών αμάχων, που απεβίωσαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται το φρούριο των Τευτόνων Ιπποτών, που στο παρελθόν υπήρξε από τα σημαντικότερα γερμανικά μνημεία. Σήμερα η περιοχή είναι πολωνική. Μέχρι τότε, το σημερινό Μάλμπορκ ήταν γνωστό ως Μαρίενμπουργκ.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ενταφιάστηκαν μαζί κατοικούσαν στην πόλη προσπάθησαν και μαζί με πρόσφυγες (από άλλες τοποθεσίες στα ανατολικά, όπως το Κένιγκσμπεργκ, το σημερινό Καλίνινγκραντ) να ξεφύγουν από την προέλαση του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού που κατέληξε στην πτώση του Βερολίνου. Οι τρύπες από σφαίρες σε πολλά κρανία που βρέθηκαν εκεί έκαναν τους ειδικούς να θεωρήσουν αρχικώς ότι είχαν εκεί ταφεί θύματα ομαδικών εκτελέσεων. Σήμερα πιθανολογούν ότι πολλοί ήταν θύματα πείνας, κρύου και κυρίως τύφου.

Η Ευρώπη πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος τον περασμένο αιώνα αλλά στην πλειοψηφία τους οι Ευρωπαίοι θεωρούν τους Γερμανούς θύτες αντί θύματα, κάτι αδιαμφισβήτητο για τα γερμανικά εδάφη.

Στις περιοχές που κάποτε ανήκαν στη Γερμανία, όπως ακριβώς στο Μάλμπορκ, φαίνεται ότι μεταβάλλεται η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τον ανθρώπινο πόνο κυρίως αυτό των αμάχων. Κι αυτή ακριβώς η νέα άποψη φαίνεται ότι εξισορροπεί κάπως τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι οι Γερμανοί ήταν αποκλειστικά θύτες και ποτέ θύματα.

Σίγουρα το πόσο υπέφεραν οι Γερμανοί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικώς ευαίσθητο θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι γερμανική και πολωνική κυβέρνηση βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με μία μόνιμη έκθεση με θέμα τους Γερμανούς που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Μάλιστα το πρόβλημα θεωρείται τόσο σημαντικό ώστε εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ επρόκειτο να συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή τους στο Αμβούργο χθες.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δώδεκα εκατομμύρια μέλη της γερμανικής μειονότητας ξεριζώθηκαν από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια πέθαναν από τις κακουχίες ή εκτελέστηκαν.

Υποτονική κάλυψη

Η ανακάλυψη του ομαδικού τάφου καλύφθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ υποτονικά καθώς οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το τι υπέφεραν οι Γερμανοί προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τα θύματα των Ναζί.

Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε τυχαία στο κέντρο της πόλης του Μάλμπορκ. Οι νεκροί που ετάφησαν εκεί ήταν γυμνοί και τα μόνα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν δύο μικρά ζευγάρια γυαλιά. Ετσι είναι πολύ αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ την ταυτότητα των θυμάτων. Ο Πολωνός αρχαιολόγος που μελετά τα ευρήματα πιστεύει ότι όλοι όσοι έχουν ταφεί εκεί είναι Γερμανοί κατά πάσα πιθανότητα άμαχοι. Αλλωστε ελάχιστοι Πολωνοί ζούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου