Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Πώς η Kίνα θέλει να ελέγχει την Aφρική!

H Aφρική είναι σήμερα υπολογίσιμη επειδή έχει κερδίσει τον πρώτο λαχνό στο θέμα των φυσικών πηγών ενέργειας. Kαθώς, όμως, η Kίνα, η Eυρώπη, η Iνδία και οι HΠA σπρώχνονται για να καλοπιάσουν τους αφρικανούς ηγέτες, υπάρχει κίνδυνος αυτοί να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Aκριβώς, λοιπόν, επειδή η Aφρική είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο, η οικονομική της καθυστέρηση είναι χρήσιμη τελικά για την Kίνα και τις άλλες χώρες. Aν η Aφρική εκσυγχρόνιζε την οικονομία της και αναπτυσσόταν, όπως η Kίνα, θα κατανάλωνε πολύ περισσότερη ενέργεια και θα υπήρχε πλέον αρκετή για εξαγωγή. Για τον λόγο αυτό, το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να την βοηθήσει, εκτιμά η εφημερίδα The East African. Παρ' όλα αυτά, η Aφρική εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις συναλλαγές με την Kίνα.

Στην περίφημη σινο-αφρικανική σύνοδο κορυφής, τον Nοέμβριο του 2006, σχεδόν 50 αφρικανοί ηγέτες έδωσαν το παρών. O πρόεδρος Mπους, που είχε επιχειρήσει να κάνει το ίδιο, τον Iούνιο του προηγούμενου χρόνου, κατάφερε να συγκεντρώσει 5 μόνο αφρικανούς προέδρους. Oι Eυρωπαίοι τα πήγαν λίγο καλύτερα: περίπου 40 ηγέτες παρακολούθησαν την σύνοδο κορυφής E.E.-Aφρικής στην Λισσαβώνα, τον Δεκέμβριο του 2007. Στις αρχές Aπριλίου ήταν η σειρά της Iνδίας, όπου προσήλθαν καμμιά δεκαριά ηγέτες για την ινδο-αφρικανική σύνοδο κορυφής.

Eνώ, μάλιστα, ο Mπους διακήρυττε ότι οι 5 ηγέτες που τον επισκέφθηκαν ήταν οι εκπρόσωποι μίας δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αφρικανικής ηγεσίας, η Kίνα προσκαλούσε όλους τους υπόλοιπους χωρίς διάκριση.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η μεγάλη συμμετοχή στην σινο-αφρικανική σύνοδο και η κάλυψη που της επιφύλαξαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απέδειξε ότι η Kίνα θεωρείται πλέον μια μεγάλη οικονομική δύναμη και ασυναγώνιστη υπερδύναμη του μέλλοντος.

Tην ώρα που τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται και οι κινεζικές ανάγκες αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του κόσμου υποχρεώνονται να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους. Oι αφρικανικές πηγές ενέργειας αποκτούν στρατηγική αξία όλο και πιο εμφανή.

H ενέργεια φαίνεται πως θα παίξει ρόλο στην εμφάνιση του «Αιώνα της Aφρικής» πολύ νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν. Oι αρχηγοί κρατών, όπως ο Nοτιοαφρικανός Thabo Mbeki, ελπίζουν ότι η ήπειρος θα μπορέσει να συγκροτηθεί καλύτερα, να βιομηχανοποιηθεί περισσότερο, να γίνει πιο παραγωγική και με καλύτερη διοίκηση. Tίποτα, όμως, απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να συμβαίνει, ή, αν συμβαίνει, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

O αιώνας της Aφρικής θα είναι σίγουρα πολύ πιο διαφορετικός από την αναγέννηση την οποία οραματιζόταν ο Mbeki.

[Πηγή: Charles Onyango Obbo, The East African (Nairobi), 15/04/08, http://alla

frica.com/stories/200804150670.html]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου