Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Και μειώσεις μισθών και απολύσεις στο δημόσιο «βλέπει» και ο Economist

Πριν μία εβδομάδα η Credit Suisse δήλωνε πως η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών, και μάλιστα κατά 8% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Ο Economist, σε νέο του άρθρο ωστόσο, βλέπει τα πράγματα ακόμη πιο… σκληρά, αφού όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με την συμφωνία της με την Τρόικα, εάν δεν προχωρήσει εκτός από τις μειώσεις μισθών, και σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Οπως σημειώνει το περιοδικό, η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας αποδεικνύεται μία μακρά οδύσσεια και η στήριξη για τη δημοσιονομική εφαρμογή στην οποία προχωρά η κυβέρνηση διατηρείται «με το ζόρι».
Οπως τονίζεται, ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν εάν ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις.
Ηδη οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας και οι συνταξιούχοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 20%. Το 2011 θα είναι η σειρά των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς η Τρόικα πιέζει όλο και περισσότερο για μειώσεις των θέσεων εργασίας καθώς και των μισθών στο Δημόσιο.
Μπορεί λοιπόν ο κ. Γ. Παπανδρέου να επιμένει πως δεν θα υπάρξουν ούτε απολύσεις ούτε μειώσεις, αλλά μόνον μετακινήσεις εντός του δημοσίου, σε ότι αφορά τους σημερινούς εργαζομένους, ωστόσο ο Economist επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί πως αυτή δεν πρόκειται να είναι η πραγματικότητα για τη χώρα το επόμενο έτος και πως ο επόμενος γύρος των περικοπών αναπόφευκτα θα αφορά τις ΔΕΚΟ.



http://greece-salonika.blogspot.com/2010/11/economist_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου