Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Που οδηγείται ο χρυσός;

Η απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Federal reserve) να προχωρήσει σε quantitative easing*, που προκάλεσε κριτική από την Κίνα, τη Ρωσία, και τις χώρες της ευρωζώνης, οδήγησε τις τιμές του  χρυσού σε πάνω από $1.400 την ουγγιά.
Φούσκα ή πληθωρισμός; Αν είναι το δεύτερο, τότε γιατί ο χρυσός και όχι για παράδειγμα το ευρώ, που η ισοτιμία του με το δολάριο είναι σήμερα στο $1.40/ευρώ; Το ευρώ πράγματι αυξήθηκε, αλλά όχι αστρονομικά, όπως ο χρυσός.
Η όλη αντίληψη πως ο χρυσός αποτελεί μια μοναδική μονάδα αξίας, είναι εξ`αρχής λανθασμένη. Ο χρυσός δεν αποτελεί ιδιαίτερα καλό νομισματικό μέσο, ούτε αποτελεί ιδιαίτερα καλή επένδυση. Εκτός από τις περιόδους όπου οι επενδυτές πανικοβάλλονται, η τιμή του εξαρτάται από τη προσφορά και από τη βιομηχανική του χρήση, ή από τη χρήση του στη δημιουργία κοσμημάτων. Αυτό σημαίνει πως είναι ένας εύκολος τρόπος να χάσει κάποιος χρήματα αγοράζοντας εν μέσω πανικού, και μετά προσπαθώντας να πουλήσει όταν η τιμή του πέφτει. Και αν αναλογιστούμε ότι η τιμή του χρυσού έχει ήδη φτάσει σε τετραπλάσιο επίπεδο από ότι ήταν πριν από μόλις δέκα χρόνια, σήμερα είναι μια καλή εποχή για απώλειες χρημάτων.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως το quantitative easing μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό, όντως μπορεί. Και αυτή είναι η ουσία. Η Κεντρική Τράπεζα θέλει λίγο περισσότερο πληθωρισμό στη προσφορά χρήματος, έτσι ώστε να απαλυνθεί το επίπεδο της ανεργίας. Αλλά φανταστείτε πόσος πληθωρισμός χρειάζεται, για να δικαιολογηθεί η σημερινή τιμή του χρυσού. Ακόμη και αν θεωρήσουμε τα $550 ανά ουγγιά του περασμένου Ιουλίου ως μια φυσιολογική τιμή, τι να πούμε σήμερα που ο χρυσός αξίζει τρεις φορές περισσότερο; Θα πρέπει να πάμε σε πληθωρισμό επιπέδου 10% για δέκα ακόμη χρόνια; Μάλλον όχι. Ειδικά αν θυμηθούμε πως η Κεντρική Τράπεζα δίνει, και η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει. Αν ο πληθωρισμός ανέβει, τότε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα θα μετατραπεί σε διώκτη του.
The Atlantic
* Ο όρος quantitative easing περιγράφει μια νομισματική πολιτική που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τη προσφορά χρήματος, αυξάνοντας τα πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου