Όπως στοχοποιήθηκε από τους «εταίρους» η Ελλάδα για τα οικονομικά, έτσι βρέθηκε στο στόχαστρο και τώρα με την τρομοκρατία. Και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται ως ο «ασθενής κρίκος». Τι ποιο αναμενόμενο λοιπόν, από το να γράφει ο δυτικός, αλλά και ο ελληνικός Τύπος, για νέο πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας μας;
Για παράδειγμα η ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη (!!!) για τη γερμανική Süddeutsche Zeitung είχε τίτλο: «Ανησυχία για το διεθνές κύρος της χώρας» και υπότιτλο: «Πολλοί Έλληνες εκφράζουν φόβους ότι οι επενδυτές μπορεί να στρέψουν την πλάτη στη χώρα εξαιτίας των επιθέσεων». Η επίσης γερμανική εφημερίδα, Stuttgarter Zeitung, στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα, ανέφερε: «Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα δεν είναι λόγος εφησυχασμού για την ΕΛΑΣ και τους πολιτικούς των Αθηνών. Ο Παπανδρέου πρέπει να φροντίσει οι επιθέσεις αυτές να μην αμαυρώσουν περαιτέρω την εικόνα της χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, αλλού εντονότερα, αλλού λιγότερο, το σύνολο του Δυτικού Τύπου. Το πρακτορείο «Bloomberg» επίσης, γράφει ότι λίγο πριν «τις εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν την αντίδραση στα μέτρα λιτότητας, η ντροπή στην Ελλάδα για τις βόμβες που προσγειώνονται στο ταχυδρομείο της ΕΕ είναι ελάχιστη», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις επιστολές-βόμβες που εστάλησαν σε διάφορες πρεσβείες και ευρωπαϊκές χώρες, όσο για τη στάση που θα κρατήσουν μπροστά στις κάλπες απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Οι New York Times όμως, μπαίνοντας λίγο πιο βαθιά, σημειώνουν πως «τα παγιδευμένα πακέτα επιτείνουν το αίσθημα αστάθειας που κυριαρχεί εν όψει των εκλογών της Κυριακής», οι οποίες «θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την πολιτική Παπανδρέου». Πράγματι, όσο κι’αν η προεκλογική ατζέντα εδώ και μήνες ήταν το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν μπορεί παρά να θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ασφάλειας. Και μπορεί, σίγουρα, να μην αλλάζουν την ατζέντα των εκλογών, αλλά, αναμφισβήτητα, την «εμπλουτίζουν». Να σημειωθεί πως η ένταση των κτυπημάτων, που ενδεχομένως θα επέφερε και θύματα και τραυματισμούς, θα μπορούσε ακόμα και να διαφοροποιήσει αυτή την ατζέντα. Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, έγινε προ ετών στην Ισπανία, με την πολύνεκρη επίθεση φανατικών ισλαμιστών στο σιδηρόδρομο, και τους πολλούς νεκρούς που υπήρξαν. Τότε, ως γνωστόν, ο Δεξιός πρωθυπουργός, Αθνάρ, εξαιτίας και λανθασμένων προσωπικών χειρισμών, έχασε τις εκλογές από τον σοσιαλιστή, Σαπατέρο (έριξε την ευθύνη στους Βάσκους αυτονομιστές, αλλά μέσα σε ελάχιστες ημέρες απεδείχθη ότι ήταν παρακλάδι της Αλ Κάϊντα).
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ήταν αναμενόμενο να εκμεταλλευτεί το μπαράζ των αποτυχημένων βομβιστικών ενεργειών. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι τρομοκράτες «θέλουν να βλάψουν την κοινωνική ειρήνη και την εικόνα της χώρας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Πεταλωτής, έσπευσε να προβάλλει την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ στα δελτία των ειδήσεων επανειλημμένως μετά δόθηκαν οι εικόνες των συλληφθέντων με τα λευκά αλεξίσφαιρα, όπως παλαιότερα έκανε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός με τη 17Ν.
Τελικώς, από όλο αυτό το σκηνικό ποιος είναι ο κερδισμένος; Αν και η κυβέρνηση, μέσω των φιλικών της ΜΜΕ, εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε το γεγονός, της έμεινε η «ρετσινιά» ότι δεν είναι σε θέση να αποτρέπει τέτοιου είδους ενέργειες. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την αρνητική διεθνή εικόνα που σχηματίστηκε και πάλι για τη χώρα μας, μάλλον πρέπει να την προβληματίζει. Πόσο μάλλον, που ακόμα και σήμερα η ΕΛΑΣ «κυνηγάει» ένα δέμα, που δεν έχει βρεθεί, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία φοβάται μήπως είναι ο παραλήπτης.
Το μπαράζ των επιστολών-βομβών πάντως, ήλθε όχι απλά σε μια προεκλογική περίοδο, αλλά σε μια συγκυρία, κατά την οποία:
1.Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την διακαναλική, μετέτρεψε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησής του. Κι’αυτό τη στιγμή που επί μήνες ακολουθούσε την εντελώς αντίθεση γραμμή.
2.«Απείλησε» με πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση λαϊκής αποδοκιμασίας. Μήνυμα που, κατά κάποιες εκτιμήσεις, είχε διπλό παραλήπτη:
α)Τον ελληνικό λαό, προκειμένου να του αποσπάσει την ψήφο.
β)Το εξωτερικό, στο οποίο θέλει να δείξει ότι εάν δεν στηριχτεί, δεν αποκλείεται ακόμα και να φύγει.
3.Επέτρεψε στον κ.Πάγκαλο, στο ρόλο του «λαγού» που παίζει συνήθως, να μιλήσει για επικείμενη χρεοκοπία. Κάτι που επίσης, ερμηνεύεται από μερίδα αναλυτών, ως μήνυμα προς το εξωτερικό για να δοθεί σανίδα σωτηρίας.
4.Αφήνει, με διαρροές που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο, να αναπαράγονται στα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ φήμες και πληροφορίες περί επαναδιαπραγμάτευσης, θέλοντας έτσι να καλλιεργήσει ένα «ουγγρικό προφίλ» για τον ίδιον.
Ένα κομμάτι αναλυτών λοιπόν, «διαβάζει» τα τρομοκρατικά κτυπήματα ως θετικά για την κυβέρνηση, ενώ ένα άλλο ως αρνητικά. Η τελευταία τάση μάλιστα, πιστεύει ότι έγιναν με στόχο την περαιτέρω αποσταθεροποίησή της, προκειμένου να σταματήσει τους «παλικαρισμούς», που εκτιμούν αυτοί οι αναλυτές, ότι θέλει να κάνει ο Γ.Παπανδρέου προς το εξωτερικό για τα οικονομικά. Πήγε δηλαδή να κάνει τον μάγκα ο ΓΑΠ και του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια
Ανεξαρτήτως των στόχων των τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και της πολιτικής εκμετάλλευσης που μπορεί να γίνει σε αυτά, βέβαιο είναι ότι και πέρυσι, πριν τις εκλογές, οι «Πυρήνες της Φωτιάς» είχαν αποδοθεί σε μπαράζ βομβιστικών ενεργειών. Στην πραγματικότητα βέβαια, εκτιμάται ότι δεν ήταν οι «Πυρήνες», αλλά άλλες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν αυτή την ταμπέλα. Ως γνωστόν, πέρυσι, προεκλογικά, ουσιαστικά είχαν εξαρθρωθεί οι «Πυρήνες των Βορείων Προαστίων», όπως πολλοί τους ονομάζουν, λόγω της τοπικής και στρωματικής καταγωγής των «πιτσιρικάδων» μελών τους.
Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Δημόσιας Τάξης από τον κ.Χρυσοχοΐδη, το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός, αντί να προχωρήσει στην πλήρη εξάρθρωση των «Πυρήνων» και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών του, για τα οποία μάλιστα, είχαν εκδοθεί και εντάλματα σύλληψης, περιοριζόταν σε ευχολόγια και ρητορικά σχήματα, καλώντας αυτά τα «παιδάκια» να εγκαταλείψουν τη βία. Ο κ.Χρυσοχοΐδης που λίγο μετά πέτυχε την εξάρθρωση βασικών πυρήνων του «Επαναστατικού Αγώνα», γνώριζε πολύ καλά ότι αυτά τα «παιδάκια» στην πραγματικότητα είναι τα «τσικό» άλλων σημαντικότερων ομάδων, που, ως όλα δείχνουν, τα χρησιμοποίησαν πρόσφατα ως ταχυδρόμους. Το θέμα είναι ότι ουδέν αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση επέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντίθετα, φέτος το καλοκαίρι αποπέμφθηκαν από την αντιτρομοκρατική δύο στελέχη της, τα οποία είχαν παίξει καίριο ρόλο πέρυσι στην ανακάλυψη της γιάφκας που φερόταν να ανήκει στους «Πυρήνες», στο Χαλάνδρι. Τότε από την αντιτρομοκρατική, άλλοι διέρρεαν ότι οι δύο αξιωματικοί «φαγώθηκαν» ως αναποτελεσματικοί, και άλλοι έλεγαν ότι απλά δεν δίδεται κανένα βάρος στους «Πυρήνες».
Θ.Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου