Τη περασμένη εβδομάδα ένα βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν αληθινό πρίγκιπα. Ο 34χρονος Σαουδάραβας Abdulaziz bin Nasser al Saud, εγγονός του βασιλιά της χώρας του, και μέλος μιας από τις πλέον εύπορες και ισχυρότερες οικογένειες του κόσμου, καταδικάστηκε για την αποτρόπαια, όπως τη χαρακτήρισε ο εισαγγελέας, δολοφονία του υπηρέτη του.
Το έγκλημα διαπράχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο 32χρονος Bandar Abdulazizβρέθηκε στραγγαλισμένος σε σουίτα του 5στερου ξενοδοχείου Landmark, στη σικάτη περιοχήMarylebone του Λονδίνου. Ο πρίγκιπας φάνηκε αρχικά σοκαρισμένος με το θάνατο του υπηρέτη του, ο οποίος σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις καταθέσεις, συνήθιζε να κοιμάται στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι του αφεντικού του, σαν πιστό σκυλί.
Η δίκη έφερε στο φως και άλλες λεπτομέρειες της αρρωστημένης αυτής σχέσης, και αποκαλύφτηκε η σαδιστική φύση του έκφυλου Σαουδάραβα πλέι μπόι με τον Abdulaziz, έναν φτωχό ορφανό τον οποίο εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά, και που ήταν τόσο πολύ καταπιεσμένος ψυχολογικά, που ούτε καν αντέδρασε στα θανατηφόρα χτυπήματα που δέχτηκε.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή επί πολιτικών θεμάτων της Σαουδικής Αραβίας Ali Al-Ahmed, μια τέτοιου είδους σχέση δεν είναι ασυνήθιστη. « Το θύμα ήταν πολύ χαμηλού στάτους, μαύρος, ορφανός, νόθος, και υιοθετημένος από τη βασιλική οικογένεια, στην ουσία μια ακόμη ιδιοκτησία… οι άνθρωποι που τον ήξεραν τον θεωρούσαν δούλο. Είναι ένα κοινό μυστικό».
Αν και ο τύπος της Σαουδικής Αραβίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην υπόθεση, εκατομμύρια Σαουδάραβες την παρακολούθησαν μέσω του διαδικτύου. Η τελική ετυμηγορία θεωρείται νίκη για το λαό της Σαουδικής Αραβίας, καθώς τέτοιου είδους άνθρωποι όπως ο πρίγκιπας θεωρούνται ως υπεράνω του νόμου. Όπως λέει ο Ali Al-Ahmed, «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι βασιλικές οικογένειες φέρονται στους ανθρώπους, με βία».
Στην αρχική του κατάθεση ο πρίγκιπας επικαλέστηκε άγνοια για τον τρόπο θανάτου του υπηρέτη του δηλώνοντας αθώος. Όμως η όλη κατάσταση διαλευκάνθηκε, όταν αποκαλύφτηκε η βιντεοταινία από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος των ασανσέρ του ξενοδοχείου, όπου φαίνονταν ο πρίγκιπας να δέρνει αλύπητα τον υπηρέτη του, τη βραδιά του θανάτου του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της δίκης, η σχέση μεταξύ των δυο ανδρών είχε μεγάλη διάρκεια, και χαρακτηρίζονταν από σεξουαλικό σαδισμό εκ μέρους του πρίγκιπα. Η υπεράσπισή του προσπάθησε να αποκρύψει τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης, καθώς αν ποτέ ο 34χρονος επιστρέψει στη πατρίδα του, κινδυνεύει να θανατωθεί λόγω του ότι η ομοφυλοφιλία εκεί αποτελεί έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο.
Στην εκφώνηση της απόφασής του, ο δικαστής είπε πως «…είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε έναν πρίγκιπα στο εδώλιο κατηγορούμενο για φόνο. Όμως η δίκη προχώρησε όπως θα προχωρούσε και για οποιονδήποτε άλλο. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων σε αυτή τη χώρα».
Η τελική απόφαση ήταν η ισόβια κάθειρξη, και όχι λιγότερα από 20 χρόνια. Αν και από μια άποψη ο πρίγκιπας στάθηκε τυχερός, καθώς με βάση τα στοιχεία, στη πατρίδα του θα εκτελούνταν, εν τούτοις όπως λένε οι ειδικοί, οτιδήποτε και να έκανε στη Σαουδική Αραβία, ένα άνθρωπος της δικής του τάξης δεν θα τιμωρούνταν ποτέ.
Ο πατέρας του bin Nasser, και ανεψιός του βασιλιά, πρίγκιπας Abdulaziz, παρακολούθησε τη δίκη αποσβολωμένος. Όπως όμως και ο γιος του στο εδώλιο, έτσι και αυτός, δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο συναίσθημα, με την ανακοίνωση της ποινής.
S.A. -Maclean`s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου