Οι λέξεις “χρεωκοπία”, “αναδιάθρωση”, “επαναδιαπραγμάτευση” είναι τεχνική ορολογία, που στην καθομιλουμένη, αποκτούν πολιτική χροιά, συναισθηματική φόρτιση και… γεωπολιτικούς συνειρμούς.
- Αναδιαρθρώνεις για να μην χρεοκοπήσεις
- Επαναδιαπραγματεύεσαι κατά την αναδιάρθρωση
- Μπλοφάρεις με χρεοκοπία για να πετύχεις καλύτερη διαπραγμάτευση
Σε αυτό το zero sum game, το πάνω χέρι, όπως λέει και ο παγωτατζής, το έχει αυτός που έχει τα λεφτά. Άν αυτός που τα έχει είναι και αυτός που θα τα χάσει, αυτός κάνει κουμάντο. Οι τράπεζες, οι ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρηματίες που ανήκουν ή ελέγχουν ή ελέγχονται από τις τράπεζες.
Στον βαθμό που “Κράτη” εκπροσωπούν συμφέροντα των παραπάνω εμπλεκομένων, μαπίνουν και γεωπολιτικά.
Το θέμα μας αφορά περισσότερο
1) τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και τις 3-4 βιομηχανίες που εκπροσωπούν
2) την Eurobank, την Αλφα και την Πειραιώς — η Εθνική είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι, δουλεύουν για τους πρώτους τρεις)
3) το τι είναι εφικτό και αποδεκτό από τους λαουτζίκους και πως τους το σερβίρουμε.
Οι Τούρκοι, ευχαρίστως θα εκμεταλλευτούν αδιέξοδα δικά μας για δικό τους συμφέρον. Οι Αμερικάνοι ή οι Άγγλοι ευχαρίστως θα παίξουν το δικό τους σκάκι στην περιοχή με βάση αυτά που γίνονται. Αλλά το 80 ή 90% του προβλήματος είναι οι πιστωτές, μας, οι αγοραστικές και οι πολιτικές μας συνήθειες και σήμερα εισπράττουμε προβλήματα από το 1981 και μετά. Το γράφημα της αύξησης του χρέους τα λέει όλα, και μιλάει γερμανικά.
Δεν μας έβαλαν οι Αμερικάνοι να κάνουμε Αττική Οδό, οι Γερμανοί μας έβαλαν. Οι Γάλλοι έκαναν το Ρίο. Οι Ισπανοί έφαγαν από τους Ολυμπιακούς — πάντα με Ελληνες κομπάρσους. Οι Αμερικάνοι (και οι Γάλλοι) πουλήσαν αεροπλάνα.
Όσο για το ερώτημα αν κάνει η πολιτική την οικονομία ή η οικονομία την πολιτική, ιστορικά, είναι το δεύτερο, με εξαίρεση πραγματικά ανεξέλεγκτες εκρήξεις. και μόνο για κλάσματα του δευτερολέπτου. Βρείτε μου έναν ‘Ελληνα πολιτικό να πάει κόντρα στην Εurobank ή την Πειραιώς, ή την Αλφα, και δεν θα ξανασχολιάσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου