Τουλάχιστον «100 δισ. ευρώ» θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, από την πλευρά του δήλωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας θα έχει τριετή διάρκεια.
Τέλος ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος επιβεβαίωσε ότι η Ιρλανδία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν το αίτημα.
«Η Ιρλανδία ζήτησε τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ( EFSF) και η Σλοβακία μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης την ενέκριναν. Ωστόσο η Σλοβακία διατύπωσε την ανησυχία της για τέτοιου είδους μηχανισμούς» δήλωσε ο Μίκλος.
Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν ταχθεί «κατηγορηματικά» απόψε υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστατευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.
«Ζητήσαμε βοήθεια»
Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά, δήλωσε όμως ότι το αίτημα αφορά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν απόψε τηλεφωνική διάσκεψη με αντικείμενο την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας, δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβουλεύσεις της G7
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα προχωρήσουν σήμερα σε διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την Ιρλανδία, η οποία αποφάσισε να προσφύγει στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, ανακοίνωσαν διπλωματικοί κύκλοι.
«Αυτή η σύνοδος των εκπροσώπων των χωρών της G7 θα ακολουθήσει τη διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε μια από τις πηγές. Η G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο – το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα – να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε ο Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός δε θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε «ασφαλώς» όπως ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με το RTE, η επίσημη αίτηση για τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα.
Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, η οποία ωστόσο δεν έχει διατυπώσει κανένα επίσημο αίτημα μέχρι στιγμής. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται…και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε.
Ο ιρλανδός υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός «ταμείου προνοίας» από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν Λένιχαν, τα χρήματα του «ταμείου προνοίας» που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δε θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική φούσκα χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτηση μια λύση μακροπρόθεσμα.
Ο Ιρλανδός υπουργός εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν την Ιρλανδία να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου. Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη», τόνισε.
Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου