Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα από τα πιο δύσκολα έργα για μια τέτοιου μεγέθους χώρα . Αποφάσισαν να οργανώσουν τη πρώτη γενική πληθυσμιακή απογραφή, εδώ και δέκα χρόνια.
Για να φανταστούμε το μέγεθος του εγχειρήματος, αρκεί να γνωρίζουμε πως οι προσωρινοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για να τη φέρουν σε πέρας, αγγίζουν τα έξι! (6) εκατομμύρια ανθρώπους. Και είναι λογικό, όταν μιλάμε για την πλέον πολυπληθή χώρα στον πλανήτη.
Ένας από τους στόχους των αρχών είναι να διευκρινιστεί οριστικά ο αριθμός των αλλοδαπών αλλά και των μετακινούμενων εργαζομένων στη Κίνα, που σύμφωνα με κάποιους επίσημους υπολογισμούς ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ανθρώπους!
Η μεγαλύτερη πρόκληση της απογραφής θα είναι η καταγραφή όλων αυτών των εσωτερικών κυρίως μεταναστών, που πολλές φορές δεν διαθέτουν καν μια σταθερή διεύθυνση κατοικίας. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι έχουν μετακινηθεί από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές, σε αναζήτηση εργασίας. Πολλοί από αυτούς ζουν στο περιθώριο, στερούμενοι ακόμη και των πιο βασικών υπηρεσιών.
Πρόσφατα, στη διάρκεια μιας ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao ανέφερε μεταξύ άλλων, πως αυτού του είδους οι εργάτες, αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης.
Η απογραφή μαμούθ έχει όμως ως κύριο σκοπό της την ακριβή καταμέτρηση του κάθε κατοίκου, μιας χώρας με πληθυσμό που υπολογίζεται στο 1.3 δισεκατομμύρια. Μια άλλη δευτερεύουσα αλλά κρίσιμη παράμετρος της απογραφής, θα είναι και η εξακρίβωση του πόσα ακριβώς παιδιά υπάρχουν στη χώρα, καθώς πολλές φορές οι γεννήσεις δεν δηλώνονται, εξαιτίας της αυστηρής απαγόρευσης που υπάρχει για παραπάνω από ένα παιδί ανά οικογένεια.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξουν σοβαρές ποινές ή μεγάλα πρόστιμα σε όσους παραβάτες, αρκεί αυτοί να δηλώσουν τον ακριβή αριθμό των παιδιών τους. Διευκρινίστηκε μάλιστα, πως οι εισοδηματικά αδύναμες οικογένειες θα μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί σε πολλαπλές δόσεις.
S.A. (BBC)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου