Στην Κριμαία, που είναιΑυτόνομη Δημοκρατία που υπάγεται στην Ουκρανία και από το 1997 η Ρωσία έχει δικαίωμα χρήσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2017, βρέθηκε την περασμένη βδομάδα οΟυίλιαμ Τέιλορ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο εν λόγω αξιωματούχος κατά την επίσκεψή του αυτή δήλωσε πως οι ΗΠΑ «θέλουν να βοηθήσουν, να βελτιώσουν τη ζωή στην Κριμαία»... Ακριβώς αυτό το «ενδιαφέρον» που εκδήλωσαν για την Κριμαία οι ΗΠΑ, προκάλεσε την ανησυχία κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων της περιοχής. Πολύ περισσότερο που ο Αμερικανός πρέσβης πρόλαβε να ανακοινώσει την επιθυμία των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ένα αμερικανικό «σημείο παρατήρησης», όπως είπε.
Στη συνέντευξη τύπου, όπου συμμετείχαν μόνον επιλεγμένοι δημοσιογράφοι, ο Τέιλορ δήλωσε πως «πολύ χαίρομαι που βρίσκομαι στην Κριμαία στη μέρα της ένωσής της με την Ουκρανία, νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να είναι η Ουκρανία ενωμένη...». Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ραδιοφωνικό σταθμό «Κρίμσκοε Εχο», για το τι εννοεί ο πρέσβης όταν μιλά για «ενωμένη Ουκρανία», ο Τέιλορ απάντησε: «Εχω υπόψη το να είναι η Ουκρανία ενωμένη μπροστά σε όλες τις δοκιμασίες που έχει να αντιμετωπίσει». Απαντώντας σε ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου, σχετικά με το «τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ από την Κριμαία και για ποιο λόγο χρειάζεται το «σημείο παρατήρησής τους», ο Αμερικάνος πρέσβης δήλωσε: «Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για την Ουκρανία συνολικά και ιδιαίτερα για την Κριμαία. Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι η Ουκρανία μια επιτυχημένη χώρα στην οικονομία, στην πολιτική, στην ασφάλειά της. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη βοήθεια, στον τουρισμό καθώς και στις επενδύσεις στην Κριμαία. Για να συμμετάσχουν περισσότεροι μαθητές και σπουδαστές στις διεθνείς ανταλλαγές. Για να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες της Κριμαίας να κάνουν ερωτήσεις στους Αμερικανούς για τις σχέσεις των ΗΠΑ και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Νομίζουμε πως ένας τέτοιος διάλογος θα βελτιώσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Αμερικανών και κατοίκων της Κριμαίας. Νομίζουμε πως αυτό θα είναι καλό...».
Μετά από αυτά έγινε η εξής άβολη ερώτηση στον Τέιλορ: «Βλέπετε στα όνειρά σας τα εκατομμύρια σκοτωμένους Ιρακινούς και πόσους κατοίκους της Κριμαίας σχεδιάζουν να σκοτώσουν οι ΗΠΑ για να εξορύξουν πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα;»... Η απάντηση του πρέσβη ήταν χαρακτηριστική: «Επόμενη ερώτηση, παρακαλώ»!
Ο Α' αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, Σεργκέι Τσέκοφ, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη χαρακτήρισε απαράδεκτη την εγκατάσταση αμερικανικού προξενείου («σημείου παρατήρησης»), σημειώνοντας πως «εδώ δεν έχουμε Αμερικανούς πολίτες», πολύ περισσότερο, που όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο «σημείο» θα αποτελέσει «εστία» των διαμαρτυριών για την πολιτική των ΗΠΑ. Αντιπροτείνοντας στον Αμερικάνο πρέσβη... να αλλάξουν πρώτα οι ΗΠΑ πολιτική. Θυμίζουμε πάντως ότι στην Κριμαία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό αντι-ΝΑΤΟικό κίνημα. Το τοπικό Κοινοβούλιο της Κριμαίας, με ψήφους 61 υπέρ σε σύνολο 78 βουλευτών, έχει ανακηρύξει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας σε «ζώνη ελεύθερη από το ΝΑΤΟ».
Σχετική απόφαση έχει λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης, ενώ ο λαός της Κριμαίας πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_678.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου