Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκαταστήσει πυραύλους τύπου Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ εφόσον οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν την αντιπυραυλική ασπίδα τους στην κεντρική Ευρώπη.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξη 10 πυραύλων στην Πολωνία και ενός ραντάρ στην Τσεχία.
Η κυβέρνηση Μπους υποστήριζε ότι στόχος της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η προστασία της Ευρώπης από τα "κακοποιά κράτη" όμως η Μόσχα τη θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.
Ως απάντηση στα αμερικανικά σχέδια η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταστήσει πυραύλους στην πόλη Καλίνινγκραντ όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της εάν η Ουάσινγκτον αλλάξει τα σχέδιά της.
"Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ εξ αρχής είπε καθαρά πως αν δεν υπάρξουν πύραυλοι ανάσχεσης στην Πολωνία και την Τσεχία, όπως σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα τοποθετηθούν Ισκαντέρ και στο Καλίνινγκραντ", είπε χαρακτηριστικά ο Ιβανόφ.
"Ταυτόχρονα, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για το θέμα αυτό και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα", πρόσθεσε.
Συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα προτείνει η Τσεχία.-
Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία επί των σχεδίων ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα η άσκηση βέτο στα σχέδια αυτά, δήλωσε σήμερα ο τσέχος αντιπρόεδρος Αλεξάντρ Βόντρα.
Ο κ. Βόντρα, μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, εκτίμησε ότι «είναι σημαντική η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος», διότι προστατεύει τις δυτικές χώρες από απειλές προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή.
«Η Ρωσία πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στη συνεργασία αυτή, αλλά δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο», πρόσθεσε ο τσέχος αντιπρόεδρος.
Μιλώντας μετά τον κ. Βόντρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, υποστήριξε επίσης τη συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.
«Θεωρώ ότι είναι εφικτή μία πραγματικά υπεραντλαντική συνεργασία στην αντιπυραυλική άμυνα η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, και πιστεύω ότι θα κάνει όσους θα ήθελαν να απειλήσουν με πυραύλους την Ευρώπη, να το ξανασκεφτούν», τόνισε.
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/02/blog-post_6926.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου