Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τόκιο και Σεούλ προωθούν τη στρατιωτική τους συνεργασία

ImageΝότια Κορέα και Ιαπωνία αποφάσισαν να προωθήσουν τις αμυντικές τους σχέσεις με την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Αμύνης στη Σεούλ η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σημαντικότερος λόγος για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι άλλος από την απειλή της Β. Κορέας αλλά και την ανερχόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, η οποία και φροντίζει να την διαφημίζει ανελλιπώς.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την υπογραφή δύο συμφωνιών όπου στην μεν πρώτη θα επιτρέπεται η ανταλλαγή υλικών υποστήριξης και στη δεύτερη ανταλλαγή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας. Η συνάντηση συμπίπτει με την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Αμύνης Robert Gates στην Κίνα., στην προσπάθεια του τελευταίου να εγκαταστήσει ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με το Πεκίνο.
Η επίσκεψη όμως του Ιάπωνα υπουργού Toshimi Kitazawa στη Σεούλ έφερε αντιδράσεις καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Άμυνας. Αιτία η Ιαπωνική κατοχή στη χώρα που τερματίστηκε το 1945, περίοδος κατά την οποία διαπράχθηκαν εγκλήματα μαζικής κλίμακας κατά του νοτιοκορεατικού λαού. Την προσέγγιση πάντως των δύο χωρών προωθεί ένθερμα η Ουάσιγκτον.
Ο αρχηγός του γενικού μικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Mike Mullen είχε δηλώσει σχετικά στις 9 Δεκεμβρίου από το Τόκιο, πως οι δύο χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα της μεταξύ τους συνεργασίας χωρίς να «μένουν προσκολλημένες σε αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου