Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Διαδηλώσεις και στην Ιορδανία

Χιλιάδες ισλαμιστές και συνδικαλιστές διαδήλωσαν εχθές στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, απαιτώντας περισσότερες και πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βοηθηθεί ο λαός «που στενάζει».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία ήταν περισσότεροι από 3.000, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που παρακολουθούσαν χωρίς να συμμετέχουν. Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και πορείες και σε έξι ακόμη πόλεις, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να ξεπερνάει τις 2.000 σε κάθε μια από αυτές.
Η πορεία των διαδηλωτών στο Amman ήταν η τρίτη στη σειρά, με τους συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται μπροστά από το τέμενος Al Husseini, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και κατηγορώντας τη κυβέρνηση για τις αυξήσεις των τιμών, τα χαμηλά ημερομίσθια, και την αυξανόμενη ανεργία.
Υπήρχαν επίσης συνθήματα που ζητούσαν τη παραίτηση του πρωθυπουργού Samir Rifai, ο οποίος ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2009, καθώς και τη διάλυση της βουλής.
Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, ο πολιτικός βραχίονας της ιορδανικής εκδοχής της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, «μπήκε στο παιχνίδι», απαιτώντας μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο είναι διορισμένοι από τον βασιλιά Abdullah II.
Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της Ιορδανίας έχει εξαγγείλει αρκετά νέα μέτρα, με σκοπό την ανακούφιση των οικονομικών δυσχερειών του λαού της χώρας. Μεταξύ αυτών, μείωση του φόρου στα καύσιμα, και επιδότηση κάποιων βασικών ειδών.
Παράλληλα ανακοινώθηκε και αύξηση μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, και τους συνταξιούχους.
Οι διαδηλωτές όμως ισχυρίζονται πως τα παραπάνω μέτρα δεν αρκούν. Παράλληλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους των άλλων αραβικών χωρών, ζητώντας ελευθερία και ανατροπή των απολυταρχικών καθεστώτων.
CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου