Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι εξεγέρσεις στην Βόρεια Αφρική είναι αποτέλεσμα απληστίας


Η παράλογα υπέρμετρη απληστία των δυτικών αγορών, οδηγεί με την απίστευτη οικονομική ανισότητα που παράγει, λαούς και λαούς στην απελπισία και παραδοσιακά ειρηνόφιλες και νομοταγείς ομάδες του πληθυσμού στην ριζοσπαστικοποίηση, ότι κιαν σημαίνει αυτό.
Δηλαδή, ο πλανήτης βράζει ολόκληρος. Και θα ξεσπούν περιοδικά λαϊκές εκρήξεις, ανοργάνωτες ή ελαφρώς “οργανωμένες”, με βασικό αίτημα “φύγετε” και αλλαγή κυβέρνησης. Αλλά μέχρι εκεί.
Οπότε όλοι (Αγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι και λοιπές δημοκρατικες δυνάμεις) όσοι έχουν αντιληφθεί οτι υπάρχει αυτός ο βρασμός, που κάνει και φουσκάλες υπέρθερμες στην επιφάνεια, θα προσπαθούν να επηρρεάσουν και να κατευθύνουν τις λαϊκές εκρήξεις ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα ή να ζημιώσουν τα εχθρικά.
Τον βρασμό και τις εκρήξεις τις προκαλούν τα υπαρκτά προβλήματα που προέρχονται από την απληστία της εταιριοκρατίας, της “ελεύθερης” αγοράς και του διεθνούς νομαδικού τοκογλυφικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Το τι θα φέρουν ως αίτημα, αν φέρουν, αυτές οι λαϊκές εκρήξεις, μένει να το μάθουμε. Και οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην διαμόρφωση των λαϊκών αυτών αιτημάτων της οργής, ώστε να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο.
Εχει ξαναδιατυπωθεί η άποψη ότι οι εκρήξεις στην Β. Αφρική είναι ρωσικής έμπνευσης. Ομως οι ΗΠΑ έκαναν ήδη ρελάνς με τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει δηλώσεις, σχεδόν παράξενες, και τον Μπαραντέϊ ως επί τόπου ανταποκριτή των δυτικών συμφερόντων. Αραγε μυρίστηκαν την ρωσική ανάμειξη (αν ισχύει το σενάριο του ρωσικού δακτύλου) ή συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι η Αίγυπτος είναι πυλώνας μιας πολιτικής 50 ετών, κι αν πέσει…
Ενα είναι το κρίσιμο: το τι θα προκύψει ως αίτημα των λαών. Θα είναι ισλαμικά καθεστώτα των μουλάδων; Θα είναι “μαρξιστικοί σοσιαλισμοί” της ελεύθερης αγοράς και του τούρμπο καπιταλισμού; Θα είναι κάτι άλλο;
Τι θα μπορούσε να είναι αυτό το άλλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου