Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αποκάλυψη Wikileaks: Το σκληρό παζάρι των Βρυξελών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Στα αρχεία της Wikileaks έκανε την εμφάνισή του ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό έγγραφο γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η Ε.Ε., τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τις πιέσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για να συνεναίσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις στην συνάντηση κορυφής επί ολλανδικής προεδρίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση ήταν «από αυτές που θα έπρεπε να αναγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας» σύμφωνα με τον Ολλανδό διπλωμάτη Pieter de Gooijer.
 
Σε εκείνες τις εξαιρετικά κρίσιμες ώρες στις Βρυξέλες στήθηκε έντονο παρασκήνιο με τους ξένους παράγοντες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τρεις σημαντικές δυσκολίες. Ο Πρόεδρος Σιράκ επικεντρώθηκε στις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Τόνι Μπλερ προσπαθούσε να προλάβει τον Ερντογάν πριν επιστρέψει στο ξενοδοχείο του και εκδώσει ένα καταστροφικό ανακοινωθέν και ο Ολλανδός υπεύθυνος για την έκδοση των συμπερασμάτων της συνόδου που ενέταξε μία τουρκική εξαγγελία για τη συμφωνία της Άγκυρας η οποία στην πραγματικότητα δεν είχε γίνει ποτέ. 
 
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον De Gooijer, «ήρθαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την συμπεριφορά κάποιου που διαπραγματεύεται χαλί σε παζάρι». Η τουρκική πλευρά ήταν εναντίον στο ενδεχόμενο να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο που θα υπονοούσε έστω αναγνώριση της Κύπρου. Μετά από αυτό ο De Gooijer πρότεινε την μονογραφή του προτοκόλου της Συμφωνίας της Άγκυρας αφού η μονογραφή δεν θεωρείτε τόσο δεσμευτική όσο η υπογραφή. Ακόμη και σε αυτή την πρόταση όμως οι Τούρκοι ήταν αρνητικοί. 
 
Ο De Gooijer αναφέρεται και σε μία συνάντηση μεταξύ Σιράκ, Σρέντερ, Μπλερ, Μπαρόσο και Μπαλκενέντε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, την ώρα που σε διπλανή αίθουσα συνεδρίαζε η ολομέλεια. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαφώνησε σθεναρά με το ενδεχόμενο συμπερίληψης μίας επινοημένης διακήρυξης. Τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του De Gooijer, ο Σιράκ είπε: «Τάσσο κοίτα, ο Τόνι, ο Γέχαρντ και εγώ  πιστεύουμε πως πρόκειται για μία πολύ καλή λύση. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και ξέρω ότι θα συμφωνήσεις». Τότε ο Σιράκ σηκώθηκε, πλησίασε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και του είπε «ας επιστρέψουμε στη συνάντηση» και οδήγησε τον «ελαφρώς αποσβολωμένο» Τάσσο Παπαδόπουλο πίσω στην αίθουσα.
 
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι εξέταζαν λέξη προς λέξη το κείμενο συμπερασμάτων και το χειρότερο ήταν ότι πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση για την ανεπίσημη διακύρηξη που πρότειναν οι διαπραγματευτές.
 
Ο Ερντογάν είχε ήδη εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και είχε προαναγγείλει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 2 στο ξενοδοχείο του. Ο Μπλερ προθυμοποιήθηκε να μπει στο αυτοκίνητο και να ακολουθήσει τον Ερντογάν για να τον προλάβει. Πράγματι λίγη ώρα αργότερα οι δύο άντρες επέστρεψαν στο Συμβούλιο για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων. 
 
Με την επιστροφή στο ξενοδοχείο ο De Gooijer πρότεινε οι Ερντογάν, Μπαλκενέντε και Μπαρόσο να υπογράψουν τη σελίδα που περιλάμβανε την περιβόητη παράγραφο 19 στο κείμενο συμπερασμάτων ως έναν τρόπο να αναγνωριστεί συμφωνία στο περιεχόμενο και τις προθέσεις.
 
«Έσκισα τη σελίδα από το βιβλία και σχημάτισα τρεις γραμμές στο κάτω μέρος. Ο Ερντογάν και ο Γκιουλ αρνήθηκαν να υπογράψουν και πρότειναν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ενώ από πλευράς Ε.Ε. υπέγραψε ο Επίτροπος Όλι Ρεν. Ακολούθως η σελίδα φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε στα μέλη του συμβουλίου. Όσο για την τουρκική διακήρυξη; Δεν θα βρεθεί ποτέ, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ψάχνουν μάταια να βρουν το σχετικό χαρτί αφού δεν υπήρξε ποτέ».
 
«Ουσιαστικά», καταλήγει η αφήγηση του Ολλανδού διπλωμάτη, «όλοι γνωρίζαμε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία και αυτό που μέτρησε στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν η πρόθεση και όχι η ουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου