Όπως και οι διαδηλωτές που ανέτρεψαν το καθεστώς της Τυνησίας, έτσι και οι (κυρίως) νεαροί διαδηλωτές της Αιγύπτου, που έχουν φέρει τη χώρα τους στα πρόθυρα επανάστασης, στερούνται κάτι πολύ σημαντικού: μιας ισχυρής προσωπικότητας που θα αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τους.
Το κενό αυτό, δεν έχει καν καταφέρει να το καλύψει ακόμη και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη στη χώρα. Η Αδελφότητα άρχισε να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες με τρεις ημέρες καθυστέρηση, και όλοι όσοι ανησυχούν για μια κυριαρχία των ισλαμιστών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη δήλωση του εκπροσώπου της οργάνωσης, που είπε στην εφημερίδα Guardian: «Δεν σπρώχνουμε το κίνημα, αλλά κινούμαστε μαζί του. Δεν θέλουμε να ηγηθούμε, απλά να συμμετάσχουμε σε αυτό».
Συνεπώς, το σκηνικό είναι έτοιμο να δεχθεί κάποια προσωπικότητα βαρέων βαρών, που να αναλάβει τον αγώνα για την αλλαγή. Και όλα δείχνουν πως η προσωπικότητα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Mohamed ElBaradei.
Η Δύση τον γνωρίζει ως τον πρώην επικεφαλή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), του οργάνου που είναι υπεύθυνο για τη παρακολούθηση της παγκόσμιας εξάπλωσης των πυρηνικών. Η προσφορά του στην υπηρεσία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βραβευτεί, από κοινού με την IAEA , με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη, το 2005.
Από το 2008, οπότε και αποχώρησε από την IAEA, ο ElBaradei είναι απασχολημένος με την οργάνωση της αντιπολίτευσης εναντίον της 30χρονης προεδρίας του Mubarak. Πέρσι μάλιστα ίδρυσε την Εθνική Ένωση Αλλαγής, ένα κίνημα που ενώνει τις διάφορες ακέφαλες και διάσπαρτες αντιπολιτευτικές ομάδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την ελπίδα πως θα υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.
Μιλώντας στη Βιέννη, πριν από μερικές ημέρες, ο ElBaradei ξεκαθάρισε πως έχει σκοπό του να ηγηθεί της αλλαγής. «Αν οι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, με θέλουν να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τους το αρνηθώ. Η προτεραιότητά μου είναι … να δω ένα νέο καθεστώς, και μια νέα Αίγυπτο, μέσα από μια ειρηνική αλλαγή. Η συμβουλή μου προς τη κυβέρνηση είναι να ακούσει το λαό, και να μη χρησιμοποιήσει βία. Δεν υπάρχει επιστροφή».
Αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αίγυπτο, ο ElBaradei τέθηκε υπό κράτηση, όμως πρόλαβε και δήλωσε στα ΜΜΕ πως η Αίγυπτος παραμένει αποκλεισμένη από ένα καθεστώς που βρίσκεται στα τελευταία του.
Είναι πολύ δύσκολο για τον 82χρονο πρόεδρο Hosni Mubarak, που δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, να επιβιώσει του κύματος της λαϊκής οργής που κατακλύζει τη χώρα του. Και όπως συνέβη και στην Τυνησία νωρίτερα, ακούγεται πως ο (θεωρούμενος ως διάδοχος του), γιος του Gamal εγκατέλειψε τη χώρα.
S.A.- First Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου