Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ταραχές και στο υπό διάσπαση Σουδάν!

Το Σουδάν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από το «τσουνάμι» των επαναστάσεων που πλήττουν την Βόρεια Αφρική τον τελευταίο καιρό.

Η αστυνομία στο Χαρτούμ χρησιμοποίησε βία για την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες έχουν ως αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Σουδάν.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές οι περισσότεροι, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας. Για την ώρα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά το σίγουρο είναι πως τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ οι περιπολίες των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα έχουν ενταθεί.

Από την πλευρά τους οι καθεστωτικές εφημερίδες και Μέσα επισημαίνουν στον κόσμο να μη βγει από τις οικίες του.
Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από το δημοψήφισμα στα νότια της χώρας, το αποτέλεσμα του οποίου έχει σηματοδοτήσει και την απόσχιση της ενεργειακά πλούσιας αυτής περιοχής από την υπόλοιπη χώρα.

Για άλλη μία φορά υπογραμμίζουμε πως η συνολική εξέγερση των Βορειοαφρικανικών χωρών κατά των ηγεσιών τους ίσως να μην είναι τυχαία, ενώ το σίγουρο είναι πως δημιουργείται μία νέα ισορροπία σε μία περιοχή η οποία είναι ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την χώρα μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου